Radiátory topí, v Lounech od 6. října, v Postoloprtech už tři týdny

Lucie Steklá 2023-10-21 11:32:00

Louny, Postoloprty - Topná sezona oficiálně začíná už 1. září, v posledních letech ale teplárny začínají topit o pár týdnů později. Letos ještě později, než loni. Zatímco obyvatelé rodinných domů si mohou přitopit v kotli, jakmile se ochladí, obyvatelé panelových bytů jsou odkázáni na den, kdy teplárny ,,zatopí“.

K zatopení je nutné, aby se dva dny po sobě průměrná teplota dostala pod třináct stupňů Celsia, a pro další dny platí obdobná předpověď. ,,Touto skutečností byla splněna podmínka platné legislativy pro zahájení dodávky tepelné energie v nové topné sezoně 2023/2024. Starost o tepelnou pohodu postupně od sluníčka začínají přebírat teplárny. Letos zamířilo teplo k zákazníkům o sedmnáct dní později než v roce 2022, radiátory se začaly zahřívat od 6. října. Během pátečního dne byla připravena topná soustavu a večer se radiátory v domácnostech našich zákazníků poprvé rozehřály,“ uvedlo vedení Energie Holding, která dodává teplo v Lounech.

Domácnosti v Lounech, kterých jsou přibližně čtyři tisíc a sto třicet domů, platí podle aktuálního ceníku 1 650 korun, pokud jsou součástí věrnostního programu tak 1 452 korun. K dramatickému nárůstu cen tepla došlo v Lounech na přelomu roku. Tamní provozovatel centrálního vytápění, společnost Energie Holding, zdražila o polovinu. Devadesát procent zákazníků v Lounech je zapojeno do věrnostního programu, těm se cena zvedla z 984 na zmíněných 1452 korun. Značné zdražení, přibližně o polovinu částky, zažily lounské domácnosti už v roce 2022, kdy cena stoupla na zmíněných 984 korun z částky 639 korun.

Zákazníci si na doporučení dodavatele tepla mají zkontrolovat rozvody tepla ve svých domech a na svých zařízeních tak, aby nedošlo ke zbytečným škodám. Každoročně totiž právě mimo topnou sezonu všichni využívají k opravám a úpravám na domovních a bytových rozvodech tepla.

Ještě o dva týdny dříve, v pondělí 25. září, byla zahájena dodávka tepla do odběrných míst, kam dodávají teplo Služby města Postoloprty. Také tady si měli majitelé domů a bytů odvzdušnit topná tělesa v horních patrech domů a nebytových prostor. ,,Vzhledem k poklesu průměrné denní teploty venkovního vzduchu pod plus třináct °C ve dnech 23. až 24. září a předpokládané předpovědi průměrné denní teploty venkovního vzduchu na následující dny, se zahajuje dodávka tepla,“ uvedlo vedení společnosti. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video