Uzavírky, objížďky a omezení v Lounech ještě potrvají

Lucie Steklá 2023-10-25 21:51:48

A přidají se k nim další. Po uzavření části centra města a minulý týden části hlavního průtahu Louny, kde se uzavírka zřejmě protáhne, se řidiči musí připravit na dopravní omezení směrem na Most. Ulice Osvoboditelů je kvůli havárii kanalizace uzavřena více než týden, stále trvá také rekonstrukci vodovodu v části centrálního náměstí, kvůli níž je už několik měsíců uzavřená Pivovarská ulice v centru. Dopravní komplikace a související omezení budou v Lounech pokračovat i dál. Tentokrát se musí trpělivostí obrnit řidiči jedoucí na Most. Na silnici I/28 je od pondělí 23. října plánována oprava vozovky. Řekněme si ale popravdě, že velice potřebná. Hlavní výpadovka ve směru na Ranou a Most, hned za kruhovým objezdem v Lounech způsobí minimálně časové zdržení a možné kolony. Provoz bude veden jedním pruhem, dopravu budou řídit silničáři za pomoci vysílaček. Rekonstrukce potrvá až do počátku prosince.

Opravy se dočká vozovka v úseku o délce zhruba jednoho kilometru od ,,velkého“ kruhového objezdu přibližně jen pár metrů za křižovatku s Měleckou ulicí. Silnice bude průjezdná se zvýšenou opatrností, práce budou probíhat za provozu. Kyvadlovou dopravu jedním pruhem budou na místě řídit silničáři. V celém úseku bude omezena rychlost na maximum 30 kilometrů v hodině.

Naplánované práce tak řidičům přidají vrásky. Jen co projedou se značným úsilím městem Louny a dostanou se ke kruháku, zdrží se dál. Ovlivněn nemohl být termín oprav na hlavním průtahu městem v ulici Osvoboditelů. Tam vodaři řeší havárii kanalizace a řidiči, zvláště v dopravní špičce ráno a odpoledne, musí být trpěliví. Na Město Louny se tak hrne kritika. ,,My všichni v Lounech bydlíme a tvoříme město, uzavírka v ul. Osvoboditelů nás štve úplně stejně jako řidiče. Troufám si tvrdit, že občané Loun mají větší pochopení než lidé dojíždějící do Loun za prací nebo odvážející sem děti do škol. Přesto prosím všechny o trpělivost a ohleduplnost. Důležité je říct, že jde o havárii. A nikdo si nepřeje, aby se mu fekálie objevily v koupelně, jako se to stalo v tomto případě, který havárii způsobil. Město má ve svých možnostech dohlížet na bezpečnost dětí při přecházení do škol, což strážníci v ranních a odpoledních hodinách dělají. Objízdné trasy jsme podle reakcí řidičů vyznačili dobře. Město o dopravním omezení informuje všemi možnými způsoby. A samozřejmě jedná, aby SVS práce co nejvíce urychlila.”

Vedení Loun pokládá za nutné v této souvislosti sdělit veřejnosti fakta a objasnit roli města. ,,Proč k uzavření ul. Osvoboditelů v úseku od bývalé hudební školy po křižovatku u sokolovny došlo?“ uvádí radnice na svém webu. A vysvětluje: V ulici Purkyňova došlo k havárii přípojky kanalizace do kanalizačního řádu, vlastníkem kanalizace je Severočeská vodárenská společnost, provozovatelem kanalizace je SčVAK, havárii si řeší provozovatel kanalizace prostřednictvím své servisní společnosti a vlastníkem komunikace je Ústecký kraj, nikoli Město Louny.

Provozovatel se tak dostal do složité situace. SčVAK musel nebo musí udělat výkopové práce na silnici v ul. Osvoboditelů, které se bez uzavírky neobešly. Dále provést kamerové zkoušky, nadále byla zjištěna propadlá spodní část kanalizace, a to i na dalších místech. ,,SčVAK si ze zákona musel zajistit zábor a DPI (dopravně inženýrské opatření) pro řešení havárie, tzn. stanovení omezení provozu a objížďky. Vzhledem k tomu, že spodek kanalizace je propadlý na více místech, může odstranění havárie pravděpodobně trvat o něco déle. Současný stav, že servisní společnost (pracovníci viděni na pracích) nepracuje na havárii 24hodin spočívá v tom, že teprve řeší způsob, jak to opraví, a rozsah těchto oprav, s tím souvisejí i úpravy DPI,“ vysvětluje průběh oprav radnice.

Role města Louny je v této situaci následující. ,,Město zajistí informovanost a vysvětluje důvody dopravních omezení, zajistí kontrolu dodržování dopravních předpisů prostřednictvím městské policie a domlouvá spolupráci s PČR Louny. Poskytuje součinnost pro maximální urychlení opravy havárie,“ uvedl mluvčí lounské radnice Marcel Mihalik.

Už od začátku července je uzavřená Pivovarská ulice, původně znovu otevřena měla být už v půlce září, ale opravy vodovodu se komplikují. V průběhu října vydalo Město Louny veřejnou vyhlášku, z níž vyplývá, že dopravní omezení kvůli rekonstrukci vodovodu potrvají minimálně do 15. listopadu. Jedná se o oblast Pivovarské ulice, Žatecké ulice, Beneše z Loun a část Mírového náměstí. Během rekonstrukce se objevilo několik komplikací, které práce protáhly. ,,Jedná se o zdržení vyvolané objektivními nepředvídanými okolnostmi, město za ně nebude uplatňovat žádné sankce,“ uvedla radnice. Ulice je uzavřená od 10. července. Vodovod je starý více než šedesát let, poruchový a byla nutná výměna potrubí. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video