Chátrající hotel na Klínovci je blíž obnově

Redakce 2023-10-30 13:02:00

Klínovec - Příprava plánované rozsáhlé renovace památkově chráněného komplexu historických budov na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci (1244 m) se posunula.

Zastupitelé města Božího Daru, jehož je areál majetkem, rozhodli o pronájmu bývalého hotelu a restaurace se zázemím na pětadvacet let dceřiné těžařské společnosti Suas Group Windsor Spa hotel.

Skupina Sokolovská uhelná a Suas Group zareagovala na zveřejněný záměr města Boží Dar a podala prostřednictvím své společnosti Windsor Spa Hotel nabídku týkající se pronájmu pozemku a budov hotelového komplexu Horského hotelu Klínovec. Skupinu k tomuto kroku vede snaha o udržitelný rozvoj území a cestovního ruchu v oblasti. V současnosti má skupina ve svém portfoliu hotely v lázeňském centru Karlových Varů s obdobnými nároky na provoz a v případě hotelu Windsor v Lázních III i zkušenost s úpravami památkově chráněné budovy.

„Hotel Klínovec a okolí tvoří jedinečný celek a je symbolickou dominantou nejvyššího vrcholu Krušných hor. Budova dlouhodobě chátrá a nevyužité zůstává i její okolí. Osud tohoto místa nám rozhodně není lhostejný a věříme, že se městu Boží Dar podaří dotáhnout do úspěšného konce proces získání dotace na obnovu hotelu a okolí v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace.

Na území Krušných hor by se měl cestovní ruch rozvíjet udržitelnou cestou a citlivě, s ohledem na potřeby místních obyvatel. Máme vážný zájem o spolupráci na budoucí vizi využití hotelu, a z toho důvodu jsme podali nabídku na pronájem,“ vysvětlil Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a Suas Group.

Skupina je připravena nabídnout městu zapojení se do jednotlivých fází vzniku projektu obnovy, pomoci s vypracováním projektové a prováděcí dokumentace a další služby.  Více na straně 2

Město a společnost budou spolupracovat. „Dokážeme samozřejmě vytvořit energeticky úsporné řešení provozu hotelu včetně takzvaných smart řešení, která zajistí udržitelný chod celého komplexu v souladu s nároky na ochranu životního prostředí. Žijeme v tomhle kraji a vnímáme unikátní genius loci Krušnohoří i požadavky rozvoje cestovního ruchu, který nemůže probíhat živelně,“ dodal Pavel Tomek.

Společně teď začnou připravovat projektovou dokumentaci, aby práce mohly začít co nejdříve a v roce 2028 začal areál opět sloužit veřejnosti. Zastupitelstvo města pronájem budov na vrcholu Klínovce odsouhlasilo jednomyslně sedmi hlasy. Společnost Windsor Spa hotel byla jedinou přihlášenou společností do výběrového řízení.

Obnova budov na vrcholu Klínovce byla zařazena mezi jedenáct prioritních projektů v kraji, který má získat podporu evropské dotace na spravedlivou transformaci zanedbaného regionu v objemu 420 milionů korun. Město předpokládá, že na jaře příštího roku by měla být definitivně potvrzena možnost čerpání evropské dotace. Souběžně s tím by měl běžet tendr na projektanta a následně práce na projektu. V polovině příštího roku by mohlo mít město k dispozici i stavební povolení, když půjde vše hladce. Do konce roku 2027 se očekává, že bude dokončena hrubá stavba. Objekt by opětovně měl sloužit veřejnosti v roce 2028.

Horský hotel Klínovec by se v budoucnu měl stát podle konceptu předloženého společností Windsor Spa Hotel moderním a svěžím zařízením s rozmanitou nabídkou služeb pro své hosty, návštěvníky okolních skiareálů, cyklisty, turisty, rodiny s dětmi i pro aktivní seniory. Při naplňování této myšlenky by společnost Windsor Spa Hotel ráda spolupracovala s městem Boží Dar, s destinačním managementem Krušnohoří a dalšími.

Foto: Karlovarský kraj 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video