Chomutov opravil objekt u bývalého kina, chystá se na další

Redakce 2023-11-02 06:56:00

Chomutov – V rámci oprav starších uměleckých děl v ulicích Chomutova se nově restaurovala na sídlišti Březenecká plastika s keramickými mozaikami, která nese název Dětská průlezka. Rekonstrukci prováděl umělecký sochař Ondřej Doležal. V plánu jsou opravy i dalších děl a historická místa ve městě.

„Dne 23. října město převzalo dokončenou opravu betonové skulptury s mozaikami se zvířecími motivy, která se nachází na sídlišti Březenecká vedle bývalé Pošty 4 v Chomutově. Díky renovaci mozaiky opravdu krásně vynikly a myslím, že se nyní máme opět čím chlubit,“ komentuje Jitka Řeháková, vedoucí odboru majetku města.

Autorem plastiky Dětská průlezka, která v 70. letech 20. století zkrášlila veřejný prostor sídliště Březenecká, je architekt Rudolf Bergr a výtvarník Miroslav Houra.

Restaurátorské práce na plastice Dětská průlezka i na soše Dary země, kterou město Chomutov nechalo zrenovovat letos v létě, provedl významný český sochař Ondřej Doležal, který s kamenem pracuje již 40 let. Nyní se ve své kariéře věnuje především sochám a architektonickým prvkům. Mimo oprav chomutovských památek restauroval také například portál Ministerstva pro místní rozvoj na budově na Staroměstském náměstí v Praze. Na Karlově mostě v hlavním městě ztvárnil také kopie erbů s girlandami a vytvořil například i kopii Gryfa před karlovarským divadlem.

„Určitě máme v plánu s opravami nadále pokračovat. V příštím roce proběhne vyčištění několika soch. Chtěli bychom také zrenovovat a znovu v Chomutově umístit sochu Kašpárek, která byla v minulosti odstraněna ze svého původního místa, a naplánované máme restaurování oltářního obrazu v kostele svatého Ignáce,“ vyjmenovává Řeháková, kterým uměleckým dílům se v Chomutově navrátí původní krása.

Odbor rozvoje a investic také netají své plány s restaurováním a opravami uměleckých děl a historických budov v Chomutově. Aktuálně se opravy týkají například sochy svatého Jana Nepomuckého, která se nachází u statku v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. „Od počátku 21. století po vandalském útoku je socha Jana Nepomuckého bez hlavy. Rádi bychom tuto skutečnost změnili. Dále bude probíhat III. etapa restaurování kaple Božího hrobu v kostele svatého Ignáce a budeme dělat též nové osvětlení v kostele svaté Kateřiny,“ popisuje plány Hana Nováková, vedoucí odboru rozvoje a investic.

Foto: Město Chomutov, Miloš Štáfek, projektmozaiky.cz


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video