Historické varhany a zpěv rozezněly kostel Všech svatých v Libočanech

Alla Želinská 2023-10-30 17:00:00

Jeden z koncertů 17. ročníku Českého varhanního festivalu se odehrál v sobotu 14. října v krásném farním kostele zasvěceném Všem svatým v Libočanech. Koncert proběhl ve spolupráci s Římskokatolickou farností - děkanství Žatec.

Ve zcela zaplněném kostele zazněly vzácné historické varhany z roku 1772, které se dochovaly ve své původní dispozici. Na koncertě vystoupil profesionální varhaník, dirigent, pedagog a znalec staré hudby Adam Viktora spolu s manželkou renomovanou zpěvačkou v oblasti interpretace staré hudby Gabrielou Eibenovou. Posluchači měli možnost slyšet skladby především italských a jihoněmeckých autorů. Vedle Claudia Monteverdiho, Johannese Spetha a Georga Muffatta to byli skladatelé s vazbou na české prostředí jako Johann Caspar Ferdinand Fischer a cisterciák P. Mauritius Vogt. Hudební zážitek byl navíc umocněn nádherným prostředím rokokového chrámu, který spolu s varhanami tvoří významný umělecký celek s přesahem do duchovní roviny lidského života, která je v současné době tak často opomíjena.

Součástí programu byla také možnost prohlédnout si varhany zblízka. A to včetně odborného výkladu pana Viktory ke specifikům a zajímavostem libočanského nástroje. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl použit na údržbu nástroje provedenou před koncertem. „Z nadšení a zájmu posluchačů i účinkujících lze vytušit, že koncert v libočanském kostele nebyl poslední akcí a v budoucnu lze jistě očekávat další zajímavou nejen hudební produkci. Příští měsíc 5. 11. v 15 hodin se v kostele uskuteční poutní mše k svátku Všech svatých s modlitbou za zemřelé na místním hřbitově,” shrnul a předeslal Michal Šelemba, restaurátor, historik umění a amatérský varhaník. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video