ŘSD získalo stavební povolení na výstavbu dalšího úseku D7

Lucie Steklá 2023-11-06 12:08:00

Region - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zdolalo důležitý milník na cestě k dokončení středočeské části dálnice D7. Od Ministerstva dopravy získalo stavební povolení na přestavbu další části silnice I/7 na plnohodnotnou dálnici D7. Jde o úsek od mimoúrovňové křižovatky D7 Knovíz až po mimoúrovňovou křižovatku Slaný – západ. Zatímco v Ústeckém kraji je z velké části ,,sedmička“ hotová, úsek u Chlumčan se má otevřít ještě tento rok, chybět bude jen část dálnice u Postoloprt, který se má stavět úplně jako poslední na celé trase dálnice, v kraji Středočeském se musí stavební firmy ještě hodně činit. Výhled celkového dokončení dálnice do roku 2028 zatím trvá.


Celková délka hlavní trasy u Slaného je 6490 metrů. Stávající kapacitně nevyhovující dvoupruhová silnice 1/7 bude postupně přestavěna na směrově rozdělenou čtyřpruhovou dálnici a volně naváže na již hotovou stávající D7 mezi Prahou a obcí Knovíz. ,,Součástí nového úseku dálnice budou čtyři mosty a tři stávající budou rekonstruovány, vystavět bude nutné dvě mimoúrovňové křižovatky, a to MÚK Kvíc a MÚK Slaný – západ. Podél komunikace bude postaveno celkem šest protihlukových stěn o celkové délce 3209 metrů,“ uvedlo ve své zprávě ŘSD.

K podání žádosti o vydání všech SP došlo v prosinci roku 2022. Na konci června letošního roku oznámilo ministerstvo dopravy (MD) zahájení stavebního řízení na 34 hlavních stavebních objektů, načež stavební povolení na tyto objekty vydalo MD 5. října. Nyní již probíhá příprava záchranného archeologického výzkumu a realizace pyrotechnického průzkumu. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele stavby formou veřejné soutěže. Zahájení stavby, dle výběrového řízení, předpokládáme v příštím roce a její dokončení pak v roce 2027. Předpokládaná cena stavby je 2581,92 mil. Kč bez DPH.

Podobný harmonogram má i navazující 3,4 kilometru dlouhý úsek od mimoúrovňové křižovatky Slaný západ ke Kutrovicím. Stavba bude zhruba z poloviny znamenat rozšíření současné silnice I/7 na dálnici, do nové stopy bude odkloněna v podobě obchvatu obce Lotouš. ŘSD už pro ni má od loňského listopadu stavební povolení. Stavět by se mělo v letech 2024 až 2026.

Všechna stavební povolení už má ŘSD i pro poslední chybějící středočeský úsek, což je 6,8 kilometru dlouhá část D7 od Kutrovic po Panenský Týnec. Stavět by se mělo rovněž v letech 2024 až 2026. ,,Příprava všech úseků je koordinována tak, abychom mohli jejich stavbu zahájit přibližně ve stejném časovém období,“ uvedlo už dříve ŘSD. Téměř sedmnáct kilometrů dálnice by se tak mělo motoristům otevřít téměř současně. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video