Zpěv nás baví, sboristé vyzpívají stresy a uvolní se, říká sbormistryně Veronika Mikešová

Alla Želinská 2023-11-20 14:05:00

Psal se rok 2018, pondělí 19. listopadu a několik členek nově vznikajícího pěveckého sboru se sešlo v podbořanské ZUŠce na své první schůzce. Pod vedením mladé učitelky hudební nauky, sólového a sborového zpěvu Veroniky Mikešové spolu začaly „sezpívávat“, sestavovat plány, vystoupení, nacvičovat a zkoušet. Za uplynulých pět let Egeria má za sebou desítky koncertů. Zpívá v kostelech, kaplích, na pódiích venku i v interiérech… Úspěšně reprezentuje město Podbořany a vůbec českou hudbu v sousedním Německu. Jak se sboru vede, jak začínal, jaké má plány, o tom jsme povídali se sbormistryní Veronikou Mikešovou.

Vedete sbor Egeria, můžete nám ho přiblížit?

Sbor má aktuálně 18 členů, z toho 15 žen a 3 mladé muže. To vše pod mou taktovkou. Vzhledem k tomu, že aktivně fungujeme od konce roku 2018, kdy sbor začínal s deseti členy, máme za 5 let stálé jádro, které vytvořilo dobře fungující skupinu. Někteří členové z osobních a pracovních důvodů sborové zpívání přerušili, plánují se k nám ale opět přidat. Průběžně se k nám přidávají nové hlasy.

Jak často a za jakých podmínek přibíráte nové členy?

Ve sboru stálé vítáme nové zpěváky. Nejlepší je, když nové tváře přijdou v lednu, kdy mám dostatek času na secvičení starého a nového repertoáru po Vánocích. Další vhodný termín je v září. Tyto termíny jsou vhodné i proto, že na jaře i na podzim vyrážíme na dvoudenní soustředění, při kterém se můžeme novým členům věnovat individuálněji.

Pojďme na začátek. Kdy vznikl nápad založit sbor a proč vlastně Egeria?

Zájem založit sbor mělo několik žen, které patří k jeho prvním členkám, pevnému jádru sboru. Egeria byla zpočátku jen ženským sborem, je to můj první sbor dospělých, do té doby jsem vedla pouze dětské sbory.

První zkoušku máme doloženou zápisem v kronice, uskutečnila se 19. 11. 2018. Zpočátku sbor neměl název, o tom se rozhodovalo v březnu 2019 před naším prvním koncertem, který byl v ZUŠ Podbořany 3. dubna. Jméno sbor získal nakonec podle víly řeky Ohře (Eger), chtěly jsme zvolit název, který by souvisel s naším regionem.

Kdy a kde jste vystoupili poprvé?

První veřejný koncert jsme měly v Podbořanech v kostele Božího Spasitele na Noc kostelů 24. května 2019.

Členové sboru – jsou všichni z Podbořanska?

Jsme z různých koutů, většina je z okolí Podbořan, dále z Nepomyšle, Kryr, Běsna, Krásného Dvora, Miřetic. Já pocházím z Mostu.

Kde se scházíte a jak často probíhají zkoušky?

Zkoušky se konají v ZUŠ Podbořany, scházíme se jednou týdně na dvě hodiny.

hKdo sestavuje repertoár sboru? Jaké skladby máte nejraději?

Repertoár sboru vybírám já. Nejpraktičtější je pro nás nyní zpívat české skladby, u kterých zvládáme výslovnost, a tak se můžeme soustředit na techniku zpěvu.

Jak sháníte sborové oblečení, ošacení pro všechny?

To je vždy velmi veselé, jakmile se má dohodnout tolik žen, není to nic jednoduchého. První oblečení na koncerty, dlouhé stříbrné sukně, nám šila švadlena z Loun. Zimní kabáty jsme si po dlouhých domluvách koupily v internetovém obchodu. V současné době máme novou šikovnou švadlenu Petru z Podbořan, která nám připravuje nový outfit.

Máte ve sboru i velmi mladé lidi, což je skvělé...

Část mladých přišla na popud svých rodičů, kteří ve sboru zpívají. Mladí pak přivedli své kamarády, z čehož mám velkou radost.

Co podle vás mládež dnes, v době internetu a sociálních sítí přitahuje na sborovém zpěvu?

Myslím, že se mladí teď po covidu potřebují socializovat a zároveň jim vyhovuje náš kolektiv. Jsou skvělí.

Co vám zpěv přináší, čím vás obohacuje?

Zpěv nás baví, ale velmi důležité je pro nás také společné setkávání, které je většinou plné legrace. Zpěváci říkají, že vyzpívají stresy, uvolní se, zpěv jim dodává sebevědomí a je pro ně relax.

Kde všude již Egeria koncertovala a co má nyní v plánu?

Zpívali jsme několikrát v Podbořanech, na zámku v Krásném Dvoře, v zámeckém parku, v kapli na zámku v Měcholupech, v kostelech v Nepomyšli, ve Vroutku, v Libědicích, Očihově, Ročově, Libyni, Čárce, Želči, Libořicích, Hředlích a navštívili jsme partnerské město Ehrenfriedersdorf. Již máme v prosinci naplánováno osm adventních koncertů.

Jak se vám zpívá venku, v kostelech a na pódiích?

Nejhezčí koncerty jsou v kostelech, které mají pěknou akustiku. Dobře se nám zpívalo i v zámeckém parku. Nejtěžší je pro nás vystupovat na pódiích venku, například na předvánočních akcích, protože je tam velký hluk a koncert není slyšet.

Máte ve sboru nějakou svoji zástupkyni?

Nemám, sbor vedu sama, vybírám jak repertoár, tak oblečení a připravuji programy na koncerty. S propagací koncertů, výrobou plakátů pomáhají členové sboru.

Sbor Egeria má vlastní kroniku, přiblížíte nám ji?

Kroniku vede Romana Havrdová, zapisujeme tam všechny koncerty, pěkné zážitky ze soustředění, perličky ze zkoušek a podobně. Za to jí moc děkuji. Díky krásným fotkám od paní Laurencie Heláskové, které chci tímto za sbor velmi poděkovat, máme kroniku doplněnou profesionálními fotografiemi.

Přeji vám hodně úspěchů a radosti z práce s pěveckým sborem Egeria, spoustu krásných koncertů a děkuji za rozhovor.

Alla Želinská


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video