Starostky z Krušných hor vyjely do Infocentra Elektrárny Ledvice na unikátní výstavu

otys 2023-12-01 05:18:00

Ledvice, Chomutovsko – Putovní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace je k vidění v Infocentru Elektrárny Ledvice. Její putování po městech napříč celou republikou tím skončilo, neboť zde zakotvila natrvalo, respektive na dobu neurčitou. Nová unikátní expozice tak nyní bude přibližovat prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech všem návštěvníkům infocentra, přičemž i nastiňuje možné dopady všech souvislostí na naši i budoucí generace. Výstavu ocení hlavně pedagogové, kteří do infocentra zavítají se svými žáky na exkurzi v rámci výuky přírodovědných předmětů.

Celá expozice „Energie a civilizace“ přibližuje typy energií na přehledných schématech a fotografiích od využití ohně přes století páry, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra až po elektromobilitu, umělou inteligenci i města budoucnosti. Dotýká se i aktuálních témat, jako jsou důsledky těžby či devastace přírody a významných ekosystémů. A co je hlavní, důrazně upozorňuje na nově nastupující zdroje „zelené“ energie.

„Jsme rádi, že jsme pro naše infocentrum tuto výstavu získali na dobu neurčitou a je tak vlastně novou a ještě neokoukanou expozicí. Věřím, že zaujme opravdu všechny návštěvníky bez rozdílu věku. Někomu osvětlí veškeré historické souvislosti s dneškem a budoucností, jiným poslouží k jejich dalšímu vzdělávání. Proto bude jen dobře, když si k ní najdou cestu i školy, neboť z pohledu historie, současnosti, ale i budoucnosti či enviromentálního vnímání může být přínosem jak pro žáky ze základních, tak i středních škol,“ uvedl během vernisáže Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.

Bonusem pro účastníky vernisáže, jimiž byli převážně zástupci samospráv z blízkého i vzdálenějšího okolí, byly večerní rozhledy z nejvyšší rozhledny. „Jako horalky se večer co večer díváme na setmělé Krušnohoří. Tak jsme si řekly, že by nebylo od věci, podívat se jednou i na večerní Středohoří z nejvyšší rozhledny v republice. A protože se v infocentru zároveň koná vernisáž zajímavé výstavy, spojily jsme hned dvě věci dohromady. Rozhledy z rozhledny jsou úchvatné, je jen škoda, že narozdíl od Děčínského Sněžníku či Milešovky není už vidět i náš Klínovec, potažmo Mědník. Výstava nás svým pojetím „od začátku přes přítomnost až do budoucnosti“ velmi zaujala. Někdo si opravdu všechny ty souvislosti neuvědomí. Určitě ji doporučíme ke shlédnutí všem známým,“ shodly se Jitka Gavdunová a Valérie Marková, starostky z Vejprt a Měděnce.

Shrnuto: Výstava „Energie a civilizace“, která volně navazuje na loňskou expozici „Voda a civilizace“, nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu. Podle spoluautora a kurátora výstavy, archeologa a egyptologa Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti.

„Otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukazuje,“ říká Miroslav Bárta. (otys)

Napsal(a): otys

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video