Chráněná dílna v Hlubanech funguje již čtvrt století

Alla Želinská 2023-12-01 10:45:48

Hlavní naše zásada je přímý kontakt se zákazníkem, říkají její vedoucí Lucie Svěráková a Josef Fiala.

Kdysi typický vesnický statek s travnatým dvorem, kolem něhož stojí několik budov, obytné a hospodářské, špejchar, kolny, stodola… Dnes za vstupní branou bývalého statku v Hlubanech č.p. 33 se ocitnete v dobře šlapajícím podniku, který už přes dvacet let vyrábí a dodává filtrační sáčky do vysavačů. Kromě sáčků do standardních typů vysavačů se specializuje i na pytle do průmyslových vysavačů. A v poslední době na seznam výrobků přibyly také nejrůznější pestré látkové tašky, tolik oblíbené zákaznicemi. Jak vznikla, jak funguje tato firma, kdo v ní pracuje, co všechno nabízí a jak to vyrábí, jsme si povídali s její vedoucí Lucií Svěrákovou a jejím kolegou Josefem Fialou, kteří nás ochotně celou malovýrobou provedli.

Jak to vlastně začalo?

LS: Je to podnikatelské „dítě“ mého tatínka Václava Svěráka, dnes je mu 65 let. Dříve v Podbořanech provozoval papírnictví, Sazku, tabák. Jednoho dne přišel zákazník a sháněl sáčky do vysavače – nemohl je nikde sehnat, táta zapátral, ale zjistil, že to není tak jednoduché, prostě nebyly k sehnání. Tak si řekl, že mu je vyrobí… Takhle to začalo. Díky zákazníkovi v Podbořanech už skoro čtvrtstoletí provozujeme takovou malovýrobu.

Přibližte nám firmu Sáčky do vysavačů „Svěráková s.r.o.“.

S tímto názvem existuje od roku 2005. Tady v naší šicí dílně s ruční výrobou pracuje cca 20 lidí. Je to chráněná dílna. Máme síť provozoven ve větších městech po celé České republice. Najdete u nás textilní a papírové sáčky, olejové a pachové filtry do fritéz a filtry do odsavačů par, vůně do vysavačů. Celkem po republice máme 150 zaměstnanců naší chráněné dílny. Kromě šiček, strojníku, závozníků atd. jsou to prodavači a prodavačky na 27 podnikových prodejnách, které jsou ve velkých městech po celé republice – v Čechách i na Moravě. Koupí našich výrobků podpoříte zaměstnávání osob se zdravotním omezením. Zaměstnanci na prodejnách jsou profesionální prodejci, kteří vám vždy dokáží najít vhodný sáček do vašeho vysavače.

Jak se vyrábí takový sáček do vysavače?

Rukama i na strojích. Například tento stroj Windmöller & Hölscher Machinery jsme koupili v Českých papírnách – když byly záplavy v roce 2002, tak je vytopilo, oni si koupili nový a tuhle babičku jsme zrepasovali a jedeme na to taky už 20 let. Vyrobí to rukávy, zaměstnanci slepí, slisují desky, poskládají, vyrobí obálky… a z takových polotovárků dokážeme udělat sáčky (provází nás dílnou a ukazují výrobu).

Potřebujete na to speciální papír...

Určitě. Papír kupujeme ve Španělsku, u nás totiž nikdo nedokáže nabídnout papír v té jemné kvalitě, a zároveň aby se neroztrhal...

Dokážete vyrobit sáčky i do takřka muzeálních typů vysavačů?

Ano, díky individuálnímu přístupu a ruční výrobě jsme schopni vyrobit sáček do jakéhokoliv vysavače. A nezáleží, jestli jde o průmyslové vysavače pro úklidové firmy anebo stařičký vysavač, co roky slouží v domácnosti. Vyrábíme několik druhů sáčků do vysavačů pro různé modely vysavačů. Hlavní naše zásada je přímý kontakt se zákazníkem, výroba, prodej, případné reklamace – vše bezprostředně, přes vlastní prodejny. Dříve jsme distribuovali část výrobků do velkoobchodů jako např. Globus a další, ale v současné době máme už dost širokou síť svých prodejen s vlastními zaměstnanci. Když je nějaká reklamace od zákazníka, třeba špatně si vybral typ, potřebuje o půl centimetru menší, větší – jsme schopni to vyrobit. Klidně i jen 5 kousků – za stejnou cenu, kdyby kupoval ve velkoobchodu.

V šicí dílně, jak vidím, vznikají i krásné látkové tašky a kabelky…

Je to poměrně nová záležitost. Hlavně děláme sáčky! (smích). Ale také ručně ušité vaky nebo bavlněné tašky, kabely. Bílé sáčky nuda, a tohle je barevné, ženy to hrozně baví. Třeba v létě, když se méně prodává příslušenství a vysává, tak se švadleny zabaví taškami. Kvalitní pěkné látky nakupujeme od firmy Stoklasa – textilní galanterie a látky. Tašky jsme zařadili do naší výroby po době „covidové“. Šili jsme roušky, nesměli jsme prodávat, prodejny byly zavřené, pak z roušek nám zbyly spousty látky – co s tím? Tak budeme vyrábět látkové tašky, jsme si řekli. Přidali jsme je na prodejny jako doplňkový sortiment a začaly se prodávat, je o ně zájem, takže šijeme. A moc rádi.

Je vás na to dost?

No právě. Do šicí dílny sháníme švadleny, přibudou nám nové stroje a potřebujeme švadleny. Je to vhodné pro osoby s částečným či plným invalidním důchodem, nebo jinak zdravotně znevýhodněné, jsme chráněná dílna. Kromě pěti zaměstnanců – my dva, rodiče Marie a Václav Svěrákovi a Petra Bezděková – šéfová švadlen, všichni ostatní jsou s nějakým postižením. Máme tu jednu ženu hluchoněmou, vozíčkáře na prodejnách máme. Ku pomoci mají chňapku – takovou prodlouženou ruku, kterou si podávají výrobky pro zákazníky… :-) Přijímáme lidi s jakýmkoliv postižením. Jsme taková velká „rodina“ a samozřejmě jsme rádi, když tahle práce je pro ně dlouhodobá záležitost, když se jim tu líbí a neodchází. Služebně nejstarší naše švadlena, Jana Táborská, zde pracuje už sedmnáctý rok.

Pozoruhodné. Na koho se mají obrátit případní zájemci o práci ve vaší firmě?

Mohou se nám ozvat na tel. 415 211 580, personalistce Ireně Zaspalové, kdy se dozví více o pracovní době, náplni práce a tak dále.

Děkuji za rozhovor. Ať se vám daří.

Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video