Strom na počest P. P. Hilberta

Lucie Steklá 2024-01-01 08:35:00

Louny - V Masarykových sadech byl vysazen nový strom, symbol uznání a vděčnosti bývalému starostovi Loun, P. P. Hilbertovi. ,,Tento strom je nejen pouhým symbolem, ale zhmotněním jeho práce a oddanosti, kterou věnoval rozvoji našeho města. Ať roste stejně pevně a krásně jako rozkvétaly Louny za jeho vedení,” uvedla lounská radnice.


Petr Pavel Hilbert byl nejdéle sloužící starosta v historii Loun (v letech 1881 až 1899), který změnil tvář provinčního městečka v hospodářské a společenské středisko Poohří, v němž se během jeho starostování zdvojnásobil počet obyvatel na 10 tisíc! Odstranil část městských hradeb a následně vybudoval první lounský bulvár v dnešní Poděbradově ulici zaplněný nejen obytnými domy, ale s jeho výrazným přispěním i školami - vyšší reálkou, chlapeckou či hospodyňskou, vytvořil okružní třídu Na Valích, rozhodl o stavbě nové radniční budovy v neorenesančním slohu, zasadil se o železniční propojení směrem na Libochovice, Postoloprty a Rakovník, stál u zrodu Kotěrovy kolonie, založil městskou nemocnici. (red)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video