Oprava mostu zcela uzavře příjezd do města

Redakce 2024-01-04 20:54:00

Postoloprty - Řada řidičů, kteří pravidelně přejíždí inundační mosty z Postoloprt na Březno, už jásala, když semafory přestaly fungovat. ,,Jejich dočasné vyřazení z provozu však bylo způsobeno dopravní nehodou a střídavý provoz na mostě musel být opět obnoven,“ upozorňuje postoloprtská radnice.


Každý most, ať určený pro velké zatížení, či jen most pro pěší, musí procházet pravidelnými prohlídkami, které je povinen zajistit vlastník, v tomto případě Město Postoloprty, pomocí odborné firmy. Závěr hlavní mostní prohlídky, která byla provedena v září roku 2019 firmou KH Mosty, zněl v tom smyslu, že z důvodu destrukce zdiva na kamenných křídlech je nutno omezit dopravu na mostě na jeden jízdní pruh. Silniční správní úřad v Lounech pak stanovil úpravu provozu pomocí semaforů.

Oprava navrhovaná firmou KH Mosty však nekorespondovala s představou památkářů, kterou je nutno respektovat, neboť celá soustava inundačních mostů je pod památkovou ochranou. ,,Aby byl zvolen nejoptimálnější způsob opravy, která by vyhovovala všem nárokům na tuto historickou stavbu, bylo nutno provést důkladné, detailní ověření stavebně-technického stavu. Diagnostické práce provedla pražská firma INSET a její závěrečnou zprávu město obdrželo v prosinci roku 2021,“ uvedli zástupci odboru rozvoje města. Zpracování projektové dokumentace za 592 tisíce korun včetně DPH bylo svěřeno firmě Pontex. Firma svoji práci odevzdala v prosinci roku 2022 a po nezbytných úředních úkonech bylo vydáno platné stavební povolení - bohužel až letos na podzim. Město Postoloprty tedy mohlo až nyní vypsat veřejnou zakázku na zhotovitele stavby. ,,Práce na obnově mostních křídel, rozpočtované na šestnáct milionů korun, budou zahájeny začátkem dubna příštího roku a oprava bude vyžadovat úplnou uzavírku, což řidiče, bohužel, opět nepotěší. Když půjde vše podle plánu, budeme moci most přecházet alespoň pěšky. Zahájení prací je stanoveno na jarní měsíce, jak kvůli očekávanému počasí, tak z důvodu jiné uzavírky, která nyní probíhá na silnici z Postoloprt do Lišan a cesta přes Březno slouží jako jedna z objížděk,“ přiblížil odbor postup prací. (fs)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video