Důstojné zázemí pro Jitřenku v nedohlednu. Loutkoherci zkouší v obýváku

Hedvika Mašková 2024-01-24 12:59:00

České loutkářství je uznáváno jako významný kulturní a společenský fenomén, dokonce bylo zapsáno mezi kulturní dědictví UNESCO. Stejně tak jako v loňském roce Žatec. Žatecké loutkářství, které má ve městě hluboké kořeny, však paradoxně skomírá. Loutkové divadlo Jitřenka spolu s ochotnickým činoherním souborem Opera Žatec již několik let marně čekají na svůj vlastní prostor, v němž by mohly své umění představit divákům. Loutkáři, kteří hrají všude možně, jen ne v Žatci, protože není kde, a zkoušejí pohádky v přestavěném obýváku, už ztrácí naději.

,,Neodradilo mě, že po létech boje za záchranu Jitřenky, ji město bez varování zavřelo. Následovala zoufalá snaha města nacpat divadélko, které má více než sedmdesátiletou tradici, do jiných prostor. Ani to mě neodradilo. A pak svitla naděje. Po dlouhé době totiž město začalo zvažovat, že by Jitřenka opravdu mohla být v Jitřence - dva divadelní sály. Z toho jeden tak unikátní, že ho mají jen dvě divadla v celé ČR. Vypracovala se studie, jak by mohla zrekonstruovaná Jitřenka vypadat (za což velice děkujeme panu J. Vaníčkovi) a zdálo se, že je vše na dobré cestě. Nyní jsem však náhodou zjistil, že to kdosi na městě vyhodnotil jako příliš nákladné a vše se zrušilo. Nikdo nám o tom neřekl,“ sděluje s lítostí principál Loutkohereckého spolku Jitřenka Jaroslav Wagner.

Divadlo Jitřenka nechalo město Žatec znenadání pro jeho nevyhovující technický stav zavřít v létě roku 2020. Nicméně loutkáři na horšící se stav budovy opakovaně upozorňovali a vysvětlovali, proč má smysl unikátní budovu zachovat. Město začalo hledat nové alternativy, jako například prostory Lüdersdorfovy vily vedle Lidlu. Návrh měl ovšem mouchy. Parkoviště u supermarketu smí využívat pouze jeho zákazníci a nepočítalo se ani s řešením pro činohru, loutkové divadlo se do ní nevešlo a zcela postrádalo jakékoliv skladovací prostory pro loutky i kulisy.

,,Druhou alternativou bylo předělání Posádkového domu armády. K tomuto projektu nás už alespoň přizvali, ale i přes naše doporučení ohledně potřebných rozměrů jednotlivých částí divadla, byla pro loutkové divadlo nakonec předložena varianta bez jeviště. Ano, je to tak, opravdu se v návrhu nepočítalo s jevištěm (pouze hlediště a tam, kde mělo být jeviště, byla okna na pavlač). Do projektu se nevešlo,“ ozřejmil nepovedený návrh Jaroslav Wagner. Není se proto čemu divit, že loutkáři spolu s ochotníky tuto variantu odmítli.

Studie úplně nového divadla Jitřenka na místě starého, který navrhl architekt Jiří Vaníček, a který byl konzultován s loutkoherci i ochotníky, ovšem ztroskotala. Podle vedení radnice ho nelze zrealizovat, protože autor situoval parkovací plochy na pozemky, které nejsou města. Musely by se nejdříve vykoupit.

,,Studii jsme nezavrhli. Jen nemůžeme zahájit projekční práce vycházející ze studie, která využívá cizí pozemky. Tak hledáme možnosti. Máme rovněž dohodu s krajem, že by nám v tomto případě pomohl s financováním. Nicméně to je až další krok,“ vysvětlil našim novinám starosta města Radim Laibl.

Co se týče kultury, má město Žatec pro letošní rok v investičním plánu projektovou dokumentaci na rekonstrukci městského divadla i letního kina.

Historie Divadla Jitřenka v Žatci je stará více než sedmdesát let. Samotné loutkářství má v našem městě tradici ještě hlubší - tam bychom se dostali až do roku 1928, kdy k začátku loutkového divadla v Žatci napsal a zveršoval úvodní řeč Antonín Sova. Během své bohaté historie Jitřenka zažila opravdu mnoho. Vznikl velký fond loutek a ve spolupráci s loutkáři české televize (profesor Ivan Anthon, paní Jana Prachařová a výtvarnice paní Milada Bláhová) několik kompletních pohádkových výprav včetně loutek a kulis. V prostorách divadla probíhala také prestižní postupová přehlídka Žatecké hrátky na nitích. Žatecké loutkářství mělo v té době opravdu dobrou pověst.

V devadesátých letech, se zánikem Šroubárny Žatec, která měla Jitřenku ve správě, došlo k několika velkým změnám, bohužel k horšímu. Zaniklý podnik předal divadlo městu pod podmínkou, že město zaručí, aby Jitřenka sloužila žateckým dětem, bohužel tato smlouva se při likvidaci někde ztratila. Událostí a starostí ale v devadesátkách bylo tolik, že město na budovu jaksi zapomnělo a ta začala chátrat. Po krátké pauze Jitřenka začala od poloviny devadesátých let opět hrát. A to dokonce na dvou frontách. Budova divadla má totiž nad sebou dva sály. Činoherní a loutkový. Ve spodním sále začal působit a hrát ochotnický činoherní soubor (později nazvaný Opera Žatec) a do horního sálu se navrátili loutkáři. Časem se navíc oba soubory propojily a začaly se navzájem doplňovat.

Foto: Rozloučit se s Vánocemi prostřednictvím loutkové pohádky přišlo do v nových prostor baru La Belle Époque předminulou neděli bezmála pět desítek malých i velkých diváků. Zápalky pro Karličku, které byly napsané na motivy příběhu Hanse Christiana Andersena - Děvčátko se sirkami, zde sehráli loutkoherci z Jitřenky Žatec. Ti předeslali, že se zřejmě jednalo o poslední adaptaci pohádky v této zimní sezóně. Premiéru loutkového ztvárnění příběhu chudé dívenky, která v zimě prodává na ulici sirky, uvedla Jitřenka Žatec předloňský rok před Vánoci. Na zpracování loutek a kulis strávili téměř rok a půl.                   

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video