Pomozte Davidovi a jeho rodině zachránit Knížecí dvůr Postoloprty

Lucie Steklá 2024-01-16 13:09:45

Čtyřčlenná mladá rodina se snaží spolu s kamarády zachránit Knížecí dvůr v Postoloprtech – Schwarzenberský statek před chátráním. Najít pro něj nový účel, aby mohl být zachován a smysluplně využit pro další generace. ,,Přestěhovali jsme se sem s manželkou a dcerami a vyměnili pohodlí pražského bytu za život na statku, kde není ani jedna střecha, do které by nezatékalo. Byl to léta opuštěný statek, do kterého se pomalu vrací život. Statek rekonstruujeme už čtyři roky a počáteční odhodlání a energie, že všechno zvládneme sami, pomalu ubývá,“ představuje se majitel dvora fotograf David.

Dnes již dospěli do situace, kdy to bez pomoci nedokáží. Celý areál chátrá rychleji, než ho stačíme opravovat. Vypadá to, že statek nemá tolik času, jak jsme doufali. Jednu střechu začneme opravovat a než ji doděláme, spad-ne jiná střecha hned vedle. A tak se obrátili na portál donio.cz. Pomozte zachránit tento skvost, který se jako celek Knížecí dvůr v Postoloprtech dochoval dnes ve značně rozpadlém stavu a my mu chceme navrátit majestátnost a lesk, jak ho vystavěli a viděli naši předkové z dob dávno minulých. ,,Vybrané finance použijeme na rekonstrukce převážně střech, krovů a podobně. Střecha je totiž základ každé stavby. Potřebujeme zakrýt střechu sýpky, aby do ní nezatékalo. Letos jsme na této střeše proinvestovali 900 na podpěry střechy, taky jsme obdrželi dar od firmy Dvořák-lešení ve formě zapůjčky lešení na jedné straně sýpky a z této strany chceme opravovat střechu. Tady nám hodně pomáhá firma ParametryWOOD, od které jsme dostali dřevo na podpěry a fošny na podlahu. Celkový odhad rekostrukce sýpky je kolem 60 milionů, je nám jasné, že je to běh na dlouhou trať, ale kdyz do sýpky nepoteče, zpomalíme výrazně její degradaci a získáme tak čas na získání dostatečných prostředků. Knížecí dvůr má, nebo spíše měl 17 budov, další z rozdělaných projektů je Šafářův dům. Kdyby se vybralo více financí, máme rozestavěnou novou střechu, která úplně chyběla na budově Šafářova domu, a nepodařilo se nám v letošním roce získat dotaci na její dokončení,“ přibližuje David využití prostředků.

,,Jsem Dalibor, fotograf z Prahy, ale dnes už si můžu říkat přes den tesař, truhlář, zedník, pastýř, ještěrkář, pokrývač ale nejčastěji slýchám od známých velkostatkář. Přes noc jsem zase vizionář, architekt, designer a vymýšlím, co by se s těmi 17 budovami dalo vymyslet do budoucna. S moji ženou Petrou, lékárnicí, momentálně na mateřské dovolené, žijeme se dvěma malými dcerkami na statku. Manželka se zase nebojí jakékoliv práce a nic ji nezastaví, když si něco umane, tak to hned udělá. Dnes se hlavně stará o chod svatební stodoly – La Stody, kterou jsme vytvořili z té nejzachovalejší stodoly. Již jsme si odvykli od jednoduchého života ve městě a prakticky si osvojujeme řemesla od nuly. Stavíme sami ručně chodníky z cihel, nosíme tašky na střechu, tesáme trámy a podobně. Starší 5letá Viktorka je dnes už velkou pomocnicí a zapojuje se do každodenních prací. Nejmenší člen je Medinka, zatím ještě novorozenec, ale největší motor naší rodiny, když dojde energie nebo dobrá nálada. Kromě nás 4, nám na statku pomáhají naši kamarádi, kteří jsou velmi šikovní a manuálně zruční. Nicméně je nás pár a práce je víc a víc,“ představil majitel svoji rodinu. (don, lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video