Pozor na led, Povodí přihřívá vodu

2024-01-18 15:00:00

Chomutov, Jirkov - Průtoky ve vodních tocích jsou po proběhlé povodňové epizodě nadprůměrné, ale vlivem silného mrazu jejich vodnost rychle klesá.

„S panujícími mrazy očekáváme na vodních tocích tvorbu ledů, které mohou v kritických místech zmenšit průtočné profily a způsobovat přechodné lokální zvýšení hladin ve vodních tocích. Výskyt a tvorbu ledových jevů na vodních tocích monitorujeme, zejména na tocích, které jsou na tyto jevy citlivé, jako např. řeka Teplá, Svatava či Chomutovka,“ upozorňuje Povodí Ohře.

Na vodních dílech s výskytem mrazů musí vodohospodáři provést celou řadu zimních opatření. Například z Podkrušnohorského přivaděče odkláníme podchlazené vody z Krušných hor a vodu v něm oteplujeme pomocí teplé vody z elektrárny Prunéřov. Tyto kroky provádíme proto, abychom zabránili zamrznutí tohoto významného vodního zdroje, ze kterého je zásobován lesopark v Chomutově a další odběratele.

Pro bezpečný pohyb na ledu by jeho tloušťka měla být přibližně 20 cm. Je nutné si uvědomit, že led není na všech místech stejně silný. Důležitým aspektem je např. nestejnoměrné proudění vody pod ledem. Na rybníce se jedná především o místa přítoků vody, výpusti a přepadu. Pokud je u břehu led tenký nebo se zde dokonce vyskytuje voda, led není bezpečný. Významnou roli hraje také kolísání hladiny vodních nádrží a slepých ramenech řek, které zapříčiní, že led neleží přímo na vodě. Při jeho zatížení pak může lehce dojít k jeho prasknutí. (r)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video