Prosklená část kapucínského kláštera bude hlavním vstupem do objektu

Hedvika Mašková 2024-02-05 13:33:00

Letos v květnu už bychom mohli vstoupit do zrekonstruovaných prostor Kapucínského kláštera v Žatci. Záleží ovšem na několika aspektech. Zdejší obyvatele, kteří pravidelně navštěvují přiléhající klášterní zahradu, zajisté nejvíce ohromuje nová skleněná přístavba, která propojuje starou architekturu s moderní. Ta by měla být hlavním vstupním prostorem do celého objektu.

,,Prosklená část kláštera je hlavním vstupem do objektu, kde je umístěna recepce a komunikační prostor pro vstup do sklepa, do výtahu a vstup do hlavního sálu. Pravděpodobně zde bude umístěný také catering při pořádání školení či přednášek v hlavním sálu,” prozradila našim novinám Denisa Harajdová z odboru rozvoje města. 

Nově zrekonstruované vnitřní prostory kláštera, jak bylo již avizováno, budou sloužit širší veřejnosti, ale také spolkům s výukovou činností pro školy, a to v návaznosti na polyfunkční a spolkové centrum. Prezentovány zde budou i stavební vývojové fáze objektu a stavebně-historický vývoj. V patře se pak bude nacházet výukový prostor pro robotiku a jiné studijní kroužky pro děti a dospělé. V prostoru jihozápadní věže je v přízemí přípravna (kuchyň) se zázemím pro zaměstnance a v patře pak sociální zařízení.  V jižním křídle je v přízemí také sociální zařízení, dále technické zázemí objektu a šatna pro návštěvníky s návazností na hlavní sál ve východním křídle pro pořádání přednášek či kulturních vystoupení. V patře jižního a východního křídla jsou sdílené kanceláře pro zájmové spolky či sociální služby a společná kuchyňka pro uživatele kanceláří. V suterénu objektu je technické zařízení pro vytápění a otevřený suterénní klenutý prostor s využitím pro prohlídky podsklepení.

Od několika místních občanů už zaznívají rovněž dotazy, zda bude součástí nově zrekonstruované stavby také kavárna nebo možnost posezení.

,,Občané nemusí mít strach - kavárna s coworkovým prostorem (prostor pro posezení u notebooku či pro pracovní setkání, ale i běžné posezení u kávy) bude v klášteře umístěn v západním křídle, na které navazuje pergola a bezbariérový boční vstup do objektu (prostor mezi klášterní zdí podél ulice Obránců míru a klášterem),” odpověděla na náš dotaz Denisa Harajdová.

Ze stavebního hlediska je již rekonstrukce kláštera dokončena. Nyní se pouze odstraňují drobné vady a nedodělky.

,,Dále se doplňují prvky pro zkolaudování díla (hasící přístroje, generální klíč apod.). Dále je nutné objekt dovybavit nábytkem nebo zkompletovat aktivní prvky pro datovou síť. Také je potřeba předat zkolaudovaný objekt nejdříve provozovateli, který následně zajistí provozní vybavení kuchyně, recepce, sálu atd. Zahájení provozu a otevření veřejnosti se předpokládá nejdříve v květnu, ale záleží na mnoha aspektech,” dodala závěrem Denisa Harajdová.       

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video