Opravené budovy jsou ozdobou města

Lucie Steklá 2024-02-06 05:45:00

Nabízejí útulné bydlení pro seniory, pyšní se unikátní vitráží a sbírají ocenění.

Postoloprty – Poté, co v září v Postoloprtech otevřely opravené domy blízko centra a autobusového nádraží, je město zase o něco hezčí. Postoloprty tak úspěšně pokračují v záchraně a zvelebení centra města, v němž postupně opravuje domy, které jsou v jeho majetku a doposud chátraly. Do vzniku dvou domů s byty s pečovatelskou službou pro seniory město investovalo 48 milionů korun. „Město zainvenstovalo do baráků, které mají duši, mají historii. Vy vlastně jste tu historii posunuli dál, dalším generacím,“ shrnul projektant Břetislav Sedláček, který stojí za opravami několika starých budov v Postoloprtech během otevření domů. Snaha se městu vyplácí, rekonstrukce zchátralých domů získala ocenění coby nejlepší realizovaný projekt na úrovni územní samosprávy za loňský rok.

Postoloprty přihlásily nové domy s pečovatelskou službou do soutěže o nejlepší realizovaný projekt na úrovni územní samosprávy, letos již devátého ročníku. Soutěž je pořádána pod záštitou ministra pro místní rozvoj. Organizátorem soutěže Komunální projekt roku je Martin Sedláček, ředitel vydavatelství Profi Press. ,,Domy s pečovatelskou službou Postoloprty získaly prvenství v oblasti sociálního projektu roku, z čehož máme obrovskou radost. Celkem do soutěže bylo přihlášeno 114 projektů,“ uvedli zástupci města. Za město se slavnostního předávání cen zúčastnili starosta města Zdeněk Pištora, místostarosta Karel Folber, tajemnice úřadu Jana Fišerová a vedoucí odboru rozvoje města Lenka Hofmanová. Z Prahy, mimo šeku na dvacet tisíc korun, přivezli krásnou cenu – skleněnou plastiku ve tvaru srdce na otevřené lidské dlani. Plastika symbolizuje fakt, že všechny projekty v samosprávách jsou hlavně o lidech a pro lidi.

Přestavěný dům, který nyní nese název U svatého Jáchyma, dříve obývali bezdomovci. Nyní jsou v něm útulné a moderní byty pro seniory. Zadní trakt domu zdobí umělecká vitráž o rozměrech 2,3 krát šest metrů (na malém snímku), jejíž podobu navrhly děti z místní umělecké školy. Poté ji vytvořili Jitka a Richard Kantovi z Lubence. Vitráž je zabudována přes dvě patra, uvnitř prochází chodbou, v jednom z bytů koupelnou. Děti ve města tak zanechají viditelnou stopu. V proluce po zbouraném domě v sousedství vyrostl nový, v původní podobě. A poblíž náměstí stojí další opravený dům, nazvaný U svaté Anny. Anna a Jáchym byli podle Bible rodiče Panny Marie a tedy prarodiče Ježíše. Pojmenování tak vychází z určení domů, ve kterých budou bydlet senioři.

Domy s pečovatelskou službou mají plnohodnotné byty do padesát metrů čtverečních. ,,Každý nájemník je povinen si odebrat nějakou pečovatelskou službu, kterou bude poskytovat externí organizace, jež nám poskytuje sociální služby v našich starých pečovatelských domech,“ řekl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Ještě před otevřením domů o ně byl podle starosty velký. Nájemníci se mohli stěhovat od října, do poloviny září podávali žádosti o přidělení bytu. Podmínky pro výběr nájemníků byly dané - seniorský věk a potřeba úkonů pečovatelek při osobní péči. V závěru prosince chybělo postoloprtské radnici obsadit poslední byt.

Práce na rekonstrukci protáhlo období pandemie koronaviru a následný nedostatek materiálů a jeho velké zdražování. ,,Všechno se muselo počítat znova, čekali jsme na dodávky od subdodavatelů. Nebylo to úplně lehké období,“ vysvětlil za stavební firmu Daniel Zdeněk. I přesto stavební firma dodržela domluvenou cenu. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video