Když se kultura stane velkým koníčkem

Alla Želinská 2024-01-29 18:03:00

Pravidelně moderuje akce po celé republice. Festivaly, poutě, slavnosti, dětské dny, plesy, svatby a mnoho dalších kulturních a sportovních událostí – se všemi je spojený Karel Fiala.

Jen namátkou jsou to třeba Podbořanské letní slavnosti, žatecká Dočesná, Offroad trial Bezděkov, Silvestr na náměstí Svobody v Žatci, adventní jarmark v Podbořanech, Pivní Máje v Kryrech, jarní Zloun festival, žatecké Hopman akce – to vše moderoval. Dříve řadu let pracoval v žateckém divadle, nyní od srpna 2023 je to kulturní pracovník radnice v Podbořanech a ve městě vede kino a kulturní dům. A když byla éra covidu a kultura v celé zemi „stála“, musel si vydělávat na živobytí na brigádě v Kauflandu – i to na sebe prozradil v rozhovoru černovlasý muž, kterého v regionu zná celá řada lidí právě díky jeho působení na mnoha velkých kulturních akcích.  

Karle, začneme od plenek. Kde a kdy jste se narodil?

Narodil jsem se v Jablonci nad Nisou jako pozdní Husákovo dítě. Tedy v roce 1977. V kinech se promítal zrovna Star Wars - Epizoda IV. Proto mám asi tento žánr sci-fi rád.

Jak dlouho bydlíte v severozápadních Čechách?

V Jablonci jsem žil tak do osmi let. Pak přibližně od roku 1985 až donedávna jsem bydlel na Žatecku.

Co jste vystudoval?

Vystudoval jsem obor mechanik opravář pro stroje a zařízení + nástavba podnikání v oboru s maturitou. Takže původně jsem zámečník.

Jak jste se dostal ke kultuře, k moderování?

Ke kultuře jsem se dostal již na základní škole, kde jsem pouštěl písničky na školních akcích. Pokračoval jsem na střední škole v Horní Bříze a pak již například ve Vinárně u Skrblíka v Libočanech. Na regionálních diskotékách a dalších akcích. Současně jsem se zabýval více kulturním děním v regionu. Mnoho let jsem také pracoval na pozici programového pracovníka pro kino v žateckém divadle.

Kolik let jste moderátorem?

Dlouho. Postupně jsem k hudební produkci přidával moderování. Krátce jsem působil i v Rádiu Děčín. Moderuji pořad o soutěži Truck trial, který vysílala TV Sport 5.

Kde jste bydlel nejdéle, a kde bydlíte teď?

Přes pětatřicet let jsem bydlel na Žatecku. Aktuálně žiji v Podbořanech.

Vaše žatecká éra – co všechno jste tam moderoval či moderujete?

Moderoval jsem mnoho akcí. Od Dočesné až po Offroad trial v Bezděkově. Příležitostně do Žatce i dál jezdím moderovat. Například T-Mobile Běh, Loučení se školním rokem u K500, Dětská olympiáda a další. Občas i firemní večírky nebo svatby.

Byla tu doba covidová, kdy veřejná kultura vlastně „zmizela“ – jak jste si tehdy poradil?

V době covidové jsem částečně ještě pracoval v Městském divadle v Žatci, ale také v Kauflandu a pak v očkovacím centru Žatec. Mimo jiné také jako technik v Kulturním domě Bílina. Tam jsem pracoval od října 2021 do července 2023.

V Kauflandu? To mě u kulturního pracovníka zaujalo.

Ano, pracoval jsem jako brigádník v žateckém Kauflandu – zhruba od listopadu 2020 do dubna 2021. Od té doby si vážím pracovníků v obchodech. Byla to občas dřina. Měl jsem třikrát týdně a v době Vánoc i častěji odpolední směny. Vybaloval jsem různé druhy zboží a vkládal je do regálů. Kromě výdělku jsem chtěl být i někde mezi lidmi a mít trochu pohybu. To se povedlo, a měl jsem to trochu i jako placenou posilovnu (smích).

Jak jste se dostal k práci v očkovacím centru a kolik času jste tam strávil?

Do Očkovacího centra mě doporučil současný žatecký starosta Ing. Radim Laibl. Pracoval jsem tam v administrativě, zhruba půl roku – od dubna do září 2021.

Setkáváte se s řadou umělců. Překvapil vás některý – v dobrém smyslu i v tom horším?

Vždy jsem se snažil s umělci vycházet. Někdy ovšem jejich chování ovlivňují manažeři.

Spolupracujete s nějakým zpěvákem, zpěvačkou dlouhodobě?

Ano, Klára Kolomazníková (ex Holki), mladý zpěvák Filip Richie, vlastním jménem Filip Richtárech, kapela Alkehol Revival, The Smokers a mnoho dalších.

Co diskotéky – kde všude jste hrál nebo hrajete?

Dnes již na klasických diskotékách nehraji. Během kariéry jsem si zahrál například v Retro klubu Louny, Best Kladno, Růže Podbořany, Moskva Žatec, Lidový dům Žatec a další. Hudební produkce stále provádím například na soutěži Truck trial, Offroad trial, na různých slavnostech, dětských dnech. Dále pak na firemních akcích a svatbách.

Máte následníky v DJ branži?

Ano, pár mladých zde v regionu hraje. Například Dj Stephen, Dj Mary a další.

Moderujete svatby – můžete popsat, jaká vám obzvlášť utkvěla v paměti a proč?

Svatby si jsou velice podobné. Pamatuji si spíše místa. Pěkné prostředí je například MB Catering v Žatci. Často to jsou upravené stodoly, zahrady, statky, mlýny a podobně.

Bylo nějaké neobvyklé místo, kde jste moderoval?

Loď v Praze.

Jak jste se dostal do Podbořan – na místo kulturního referenta?

Přihlásil jsem se do výběrového řízení a uspěl jsem, měl jsem radost.

Co vše jste už v této pozici stihl?

Nastoupil jsem v srpnu 2023. Zatím postupně navazuji kontakty s agenturami, divadelními společnostmi a podobně. Během podzimu v Kulturním domě vystoupili například Lukáš Vaculík, Sirény na cestách (Finková, Pogodová, Asterová), Petr Švancara a další. Od nového roku nabízíme divákům u vybraných představení online prodej vstupenek. Partnerem je společnost Ticketportál.

Co zajímavého chystáte?

V Kulturním domě Podbořany připravujeme mnoho pořadů. Návštěvníci se mohou těšit na Petra Vichnara, Honzu Kollera, Ivo Šmoldase, Vaška Koptu a mnoho dalších známých tváří. Během jarní sezony na jevišti zahraje Divadlo Navenek Kadaň, Rádoby divadlo Klapý nebo Divadelní spolek Klouzák z Postoloprt. Připraveno bude také mnoho filmových projekcí. Byl bych rád, když se brzy plně digitalizuje kino a upraví hlediště a jeviště v Kulturním domě. O dalším programu pravidelně informujeme na www.podborany.net/akce nebo na sociálních sítích Kulturní dům a kino Podbořany.

Spřádáte už plány na letní sezonu?

Rád bych během léta oživil prostor před Kulturním domem, u Tvrze nebo případně na koupališti. Nepravidelně se zde budou konat i malé koncerty kapel. Zájemci o vystoupení se mohou hlásit na email kultura@podborany.net.

Již se rýsuje program Podbořanských slavností, které pořádá Petr Ulke, a jsou známa první jména vystupujících: Jan Bendig a skupina Portless.

Jsou na Podbořansku akce, o nichž se ví i hodně daleko?

Ano, jsou to například Podbořanské letní slavnosti. Do města jezdí také lidé navštívit Muzeum Podbořany nebo na Tvrz Hlubany. Ta prezentuje zejména historii těžby kaolínu.

Oblíbené je také koupaliště a kemp. V létě do Podbořan dorazí také rádio Frekvence 1 a přiveze s sebou známého hudebního hosta. Podrobnosti zveřejníme během jara. Pozvánky na zajímavá místa v Podbořanech zájemci najdou na www.podborany.net.

Moderujete Podbořanské letní slavnosti. Jak dlouho?

Slavnosti v Podbořanech moderuji již od roku 2015.

Advent v Podbořanech. Je to také vaše parketa?

Advent na náměstí moderuji také několik let. Příležitostně mě vystřídá některý z kolegů.

A co další akce v širším okolí?

V roce 2023 jsem moderoval například akci „Truck week“ v Panenském Týnci, „Svatováclavské slavnosti“ v Kryrech, Offroad Trial v Bezděkově, oslavu webu „Mostecká Vlaštovka“ v Litvínově, Neckyádu v Pnětlukách apod. Již mnoho let jezdím po republice například moderovat soutěž „Truck trial“. Rád se každý rok vracím také na sportovní hry v Domově „Bez Zámků“ v Tuchořicích.

Dnes je kultura hodně o peněženkách – jak se shánějí sponzoři? Dá se v kultuře pracovat „na volné noze“?

Aktuálně velká část firem šetří na nákladech a sponzoringu. Momentálně jsem zaměstnán a k tomu moderuji a provádím hudební produkce na akcích po celé republice. Jsem na Facebooku a Instagramu: Karel Fiala - moderátor a dj.

Určitě místo na městském úřadě je o něčem jiném – se stálým platem a relativní jistotou. I proto jste zakotvil v kulturním sektoru města Podbořany? Ucházel jste se o místo jen vy, nebo byla nějaká „konkurence“?

Nevím kolik bylo do výběrového řízení přihlášeno zájemců o práci v kultuře. Zakotvil jsem zejména z důvodu návratu a znalosti regionu.

Máte nějaké další koníčky kromě kultury?

Jeden velký koníček je kultura. Rád chodím do divadla, kina, na koncerty a podobně. Ve volném čase si jdu zaplavat nebo na procházku.

Děkuji za rozhovor, ať se daří.

Alla Želinská

NETRADIČNÍ SEDMIČKA

1.S jakou již nežijící osobností byste chtěl jít na večeři nebo na pivo?

Radim Hladík. Měl jsem rád hudbu skupiny Blue Effect.

2.Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Mám rád ostřejší jídla. Například katův šleh s bramborákem.

3.Kolik jste vypil nejvíc piv za den nebo během jedné akce?

Číslo si nepamatuji. Na velké části akcí jsem pracovně, a proto nepiju.

4. Z jakého zvířete má být maso, abyste si nejvíce pochutnal na guláši, svíčkové nebo

steaku?

Kráva. Rád si dám často i kuřecí maso.

5. V kolik hodin vstáváte a v kolik hodin chodíte nejčastěji spát?

Vstávám většinou kolem 7. hodiny. Spát chodím cca ve 22 hodin.

6. Který z členů skupiny Beatles je vám nejsympatičtější?

Ringo Starr.

7. V jakém státě kromě ČR byste asi dokázal žít?

Jsem vlastenec, a proto chci žít zde.


„PODPÁSOVÁ“ SEDMIČKA

1. Opera nebo muzikál?

Muzikál.

2. Pivo nebo víno?

Většinou pivo, ale rád si příležitostně dám bílé víno.

3. Sparta nebo Slavia?

Slavia.

4. Knížka nebo film?

Film.

5. Fotbal nebo hokej?

Hokej.

6. Pejsek nebo kočička?

Pejsek.

7. Euro nebo česká koruna?

Aktuálně česká koruna.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video