Vyberte projekt, který podpoří lounská radnice

Lucie Steklá 2024-02-04 14:50:58

Louny - Město Louny spustilo tak-zvaný participativní rozpočet. Ten umožní Louňanům přímo se podílet na výběru projektů, do kterých se letos z městské kasy investuje. Radnice občanům představila seznam osmi projektů na výběr, a to ve finančním rozmezí od sedmdesáti tisíc do 1,2 milionu korun. Tentokrát radnice projekty k hlasování ,,vybrala“ sama, příště už budou moci nápady na zvelebení města nominovat sami občané.


Radnice zveřejnila osm projektů, o jejichž realizaci mohou občané města hlasovat do konce února. Nejpozději do září pak budou moci navrhovat své nápady, o kterých se bude hlasovat v roce 2025.

,,V Lounech s participativním rozpočtem začínáme. Alokován je pro něj 1,2 milionu korun,“ řekl tajemník Městského úřadu Louny Michael Straka. Občané s trvalým pobytem v Lounech a městských částech Brloh a Nečichy mohou hlasovat o osmi projektech prostřednictvím aplikace Munipolis. ,,Pokud se tedy chtějí zapojit, měli by si aplikaci stáhnout do mobilu,“ doplňuje mluvčí Marcel Mihalik.

Veřejnost má v rukou příležitost ovlivnit, zda dostane zelenou například psí oplocené hřiště s agility překážkami mezi ulicí Vítězslava Nezvala a železniční zastávkou Louny město, lezecká stěna či lanové centrum v lokalitě za střelnicí. Hlasovat bude dále možné o digitálních tabulích u zastávek městské hromadné dopravy, které by zobrazovaly časový odpočet do příjezdu nejbližšího spoje.

Výsledný počet projektů, které se uskuteční, závisí na jejich finanční náročnosti. „Je klidně možné udělat dva tři méně nákladné projekty. Pokud si ale většina občanů vybere digitální tabule na zastávkách nebo dá přednost vybudování sdílených kanceláří, pak bychom zvládli realizovat pouze jeden z nich,“ dodává vedoucí odboru správy majetku Petra Kotková.

Nápady do participativního rozpočtu pro příští rok si občané mohou již promýšlet. Na jaře vyhlásí město podmínky a termíny participativního rozpočtu 2025.

Obyvatelé Loun a dvou spádových obcí mohou letos vybírat mezi osmi projekty, které radnice vybrala. Milovníci psího sportu mohou hlasovat pro psí oplocené hřiště s agility překážkami i výběh pro psy s náklady sedm set tisíc korun. ,,Toto oplocené hřiště by poskytovalo bezpečné pro-středí pro psy, kde by mohli trénovat, hrát si a socializovat se s ostatními psy. Přidání agility překážek by poskytlo další stimulaci a tréninkovou možnost jak pro psy, i jejich majitele.

Vzniknout může také lezecká stěna, která by umožnila obyvatelům a sportovcům rozvíjet své lezecké dovednosti a zlepšovat svou fyzickou kondici. Poskytovala by zábavnou formu tréninku a aktivity pro všechny věkové skupiny. Lezecká stěna by přinesla také možnost pořádání tréninků, lezeckých kurzů a soutěží, které by podpořily komunitní soudržnost a zdravý životní styl. Ve stejné lokalitě ,,za Zahradním městem” může vniknout například také lanové centrum, jež by poskytovalo adrenalinovou zábavu a dobrodružství pro místní obyvatele i návštěvníky našeho města. Centrum by nabízelo různé druhy lanových překážek. Tato aktivita by poskytovala možnost pro zlepšení fyzické kondice, výzvu pro všechny věkové skupiny a přispívala k rozvoji dovedností. Od-had nákladů obou projektů je šest set tisíc korun.

Hlasovat můžete také pro pítko na Mírovém náměstí včetně vodní mlhy. Tento projekt by přinesl osvěžení a vy-šší komfort obyvatelům i návštěvníkům našeho města. Pítko by poskytovalo možnost se napít a zároveň se osvěžit příjemnou vodní mlhou, která by byla velmi vítaná zejména v horkém období. Odhadované náklady jsou 70 tisíc. Speciálně navržené hřiště pro hendikepované děti, speciálně navrženo a vybaveno tak, aby poskytovalo bezpečnou a přístupnou zábavu pro děti se zdravotním postižením, odhaduje náklady ve výši 300 tisíc. Využití speciálního herního vybavení, jako jsou bezbariérové houpačky, kolotoče s opěrkami a zábavné prvky pro senzorickou stimulaci, by pomohlo těmto dětem rozvíjet své schopnosti a zlepšovat jejich motoriku. Toto hřiště by zároveň sloužilo jako místo setkávání a propojení pro hendikepované děti a jejich rodiny, kteří by mohli sdílet své zkušenosti a navázat nové přátelství. Zájemci o moderní technologie mohou hlasovat pro digitální cedule u zastávek MHD. ,,Tato inovace by přinesla zlepšení veřejné dopravy pro naše město. Občané budou mít přesnější informace o čase příjezdu autobusu a budou tak mít možnost lépe plánovat své cesty. To nejen sníží čekací časy na zastávkách, ale také napomůže využívání MHD jako preferovaného způsobu dopravy. Tato technologická vylepšení by přispěla k efektivnějšímu využití veřejných prostředků a zlepšení kvality služeb pro naše občany,” uvádí radnice. Tento projekt patří k nejnákladnějším, odhad je 1,2 milionu korun. Stejně jako možný vítaný projekte, kterým může být Coworking centrum neboli sdílené kanceláře. ,,Představme si místo, kde si můžeme pronajímat soukromou nebo sdílenou kancelář, případně pracovní místo v open space. Místo, kde budete pracovat s lidmi z různých oborů a firem, se kterými ale můžete diskutovat své nápady, zlepšovat své dovednosti, řešit problémy a získávat zpětnou vazbu,” popisuje další projekt radnice.

Rekonstrukce ,,Daliborky“ ve spolu-práci s Městskou knihovnou Louny – je posledním nabízeným projektem pro hlasování. Konkrétně projektový záměr, studie proveditelnosti

Navrhujeme vytvořit projektový zá-měr nebo studii proveditelnosti ve spolupráci s odborníky na rekonstrukci historických budov a památkovou péčí (NPÚ a SÚ). Cílem projektu je připravit vše potřebné pro rekonstrukci budovy a navrhnout více možností na její využití. ,,Doufáme, že tento projekt přinese nový život do historické budovy a zvýší kulturní a společenskou hodnotu našeho města. Odhad nákladů je půl milionu,” představuje radnice poslendí projekt. (mim, lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video