Pořad Příběhy starých hospod zavítal ke Gráfům do Želevic

Lucie Steklá 2024-02-07 05:54:00

Želevice, Lounsko - Od poloviny února vysílá Česká televize druhou řadu úspěšného pořadu Příběhy starých hospod. Během třetího dílu zavedla cesta Josefa Poláška, který pořadem provází ze Středních Čech do Ústeckého kraje. S televizním štábem v našem kraji navštívil hned několik známých míst okresu Louny, a to nejen hospody. Díl věnovaný Ústeckému kraji Česká televize na svém druhém programu odvysílala ve středu 24. ledna.


Kroky Josefa Poláška vedly z Ústí nad Labem a Jedlovou do Žatce, kde navštívil Restauraci U Medvěda, poté do Želevic, kde byl jeho cílem hostinec U Gráfů. ,,My se moc těšíme na 3. díl, ve kterém vám představíme něco málo z historie našeho stavení. Zapněte si televizi a nechte se pozvat mimo jiné i do naší hospůdky Hostinec U Gráfů Želevice. Kdo nestihnete pořad v televizi, najdete ho také v iVysílání. My se moc těšíme,“ zvali k televizní obrazovce majitelé želevické hospůdky. A po odvysílání epizody dodali: ,,Děkujeme Jakubovi Wehrenbergovi, Josefovi Poláškovi a celému štábu Česká televize za milou návštěvu a moc pěkný pořad. Že je u nás krásně, jsme věděli vždycky, ale vaše záběry, které odhalují kouzlo místa, nás dostaly!“

Hostinec U Gráfů v Želevicích nabízí posezení v tradičním venkovském duchu i ubytování. Cestou do vísky na-čerpal J. Polášek energii v nedostavěném chrámu v Panenském Týnci. Návštěva na břehu Ohře v Želevicích pro něj byla osobnější, neboť se s majitelkou hospody zná více než třicet let. Jejich tátové pochází ze stejného města – Slavičína.

,,Rodina ze strany mámy koupila hospodu v roce 1925, dům fungoval jako hospoda už ale od 17. století a celou dobu funguje. Teta tu kdysi zřídila letovisko, kam jezdili zajímaví hosté, třeba z Národního divadla,“ řekla v pořadu majitelka hostince Lenka Studenková. V dobách první republiky tam prý jezdívala na letní byt slavná česká herečka Nataša Golová a sedávala dědovy L. Studenkové na klíně, což je oblíbenou rodinnou historkou.

Rodina přišla o hostinec po roce 1948, prázdný a zchátralý dům se jí vrátil po roce 1989. Od začátku devadesátých let funguje hospoda pořád. V blízkosti je naučná stezka Koštice – Křešín, která návštěvníky seznamuje se zajímavostmi a historií tohoto od dávné historie obydleného kraje na hranicích dnešního Lounska a Litoměřicka. ,,Postoupně hostinec opravujeme. Snažíme se hostinci vrátit prvorepublikovou atmosféru. Během covidu, kdy jsme museli zhruba na dva roky zavřít, jsme ho opravili, byla to příležitost,“ řekla Lenka Studenková. Ta pro J. Poláška připravila také překvapení – pravou domácí zabijačku. Připravené byly čtyři kotle a místní se chystali na posvícení. Ne-chyběla ,,prdelačka“ ani poctiví koštický guláš, ovar i jitrnice. ,,Takhle nějak si představuji ráj,“ loučil se Polášek s Želevicemi.

Část pořadu věnovaná Žatci připomněla, že město a okolní chmelařská krajina nedávno vstoupily na seznam světového dědictví UNESCO. ,,Pokud víme, tak v Žatci se nacházela hospoda v 83 objektech,“ řekl v pořadu host K. Poláška z žateckého regionálního muzea Miroslav Černý. Nejstarší zmínky o existenci hospody jsou z konce 19. století, už tehdy byla spjata s rodinou současného majitele

V osmidílném seriálu Příběhy starých hospod poodkrývá herec Josef Polášek minulost a jedinečnou atmosféru starých hospod napříč Českem, ať už na vesnicích, horských hřebenech, či ve městech. Bude naslouchat povídáním pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků. S nadšením si vy-chutná vše, co k danému místu náleží v gastronomickém i kulturně-historickém kontextu. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video