Chystají se další tři úseky dálnice D7

Lucie Steklá 2024-02-08 06:06:00

Budoucí trasu od P. Týnce směr Praha prozkoumají archeologové.

Lounsko, Slánsko – V Ústeckém kraji je z velká části dálnice D7 hotová. Chybí poslední úsek u Postoloprt, do poloviny roku má být otevřena také druhá polovina mostu u Chlumčan spolu s novým sjezdem směr Louny východ. Ve Středočeském kraji se práce naplno rozjíždí nyní.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) během ledna rozjelo přípravné práce na celé délce chybějící části dálnice D7 ve středních Čechách. Celkem jde o té-měř sedmnáct kilometrů ve třech úsecích mezi mimoúrovňovou křižovatkou Knovíz a Panenským Týncem.

,,Jde o kácení lesní a mimolesní zeleně, skrývky ornice pro archeologický výzkum a samotný archeologický výzkum,“ uvedl středočeský mluvčí ŘSD Jiří Veselý. V polovině ledna byla uzavřena poslední smlouva na přípravné práce, a to pro úsek MÚK Knovíz - MÚK Slaný-západ, jinak též obchvat Slaného. Skrývku ornice pro záchranný archeologický výzkum na úseku dlouhém 6,5 kilometru obstará společnost Ekostavby Brno za 26,4 milionu korun. O zakázku, jejíž součástí je také odstranění dřevin, se ucházelo pět zájemců. Práce budou zahájeny dnes, stejně jako samotný archeologický výzkum, jehož terénní část potrvá devět měsíců.

Na 3,4 kilometru dlouhém navazujícím úseku MÚK Slaný-západ - Kutrovice, jehož součástí je obchvat Lotouše, je již od loňského roku vykácena zeleň. Skrývku ornice provádí společnost MI Roads od konce listopadu (cena 8,2 mil. Kč), kdy také začal záchranný archeologický výzkumu. Jeho terénní část potrvá devět měsíců. Společnost provede zemní práce včetně kácení mimolesní zeleně také na navazujícím 6,8 kilometru dlouhém úseku Kutrovice – Panenský Týnec. Práce budou zahájeny 29. ledna, smluvní cena je 42,3 milionu korun. Záchranný archeologický výzkum zde bude zahájen ve stejný den a potrvá třináct měsíců.

Rozsah záchranného archeologického výzkumu (ZAV) vychází zejména z výsledků provedeného geomagnetického průzkumu a předstihové studie archeologických rizik. ,,Následný celoplošný ZAV bude prováděn na pře-dem vytipovaných lokalitách, kde lze předpokládat bohaté nálezy vzhledem ke skutečnosti, že Slánsko patří k nejexponovanějším oblastem z hlediska pravěkého, protohistorického a historického osídlení,“ doplnil Veselý. Na provedení výzkumů jsou již uzavřeny smlouvy. 

Záchranný archeologický výzkum pro úsek D7 MÚK Knovíz – MÚK Slaný-západ provede S-A-L sdružení pro ZAV pod vedením vedoucího účastníka sdružení společností Samson Pra-ha. ŘSD se sdružením uzavřelo smlouvu za nabídkovou cenu 94,25 milionu Kč.

Záchranný archeologický výzkum pro úsek D7 MÚK Slaný-západ – Kutro-vice provádí Archeologický ústav AV ČR, Praha, se kterým ŘSD uzavřelo smlouvu za nabídkovou cenu 80,19 mil. Kč. Záchranný archeologický výzkum pro úsek D7 Kutrovice – Panenský Týnec provede S-A-L sdružení pro ZAV pod vedením vedoucího účastníka společností Samson Praha. ŘSD se sdružením uzavřelo smlouvu za nabídkovou cenu 107,4 mil. Kč.

Celá středočeská část D7 by měla být hotova v roce 2027. V té době už by měl chybět k dokončení celé dálnice jen obchvat Postoloprt (Ústecký kraj), který se má stavět v letech 2025 až 2028, a úpravy D7 na okraji Prahy, které si vyžádá výstavba velkého pražského okruhu. Na úseky Slaný-západ – Kutrovice a Kutrovice – Panenský Týnec už běží tendry na stavební firmu.

Práce pokračují i v úseku blíže Praze. Výstavba přídatných pruhů v prostoru mimoúrovňové křižovatky u Kněževsi na dálnici D7 pokročila. Na stavbě momentálně probíhá odbedňování nosné konstrukce levého mostu, po kterém bude (po dokončení) vedena doprava ve směru na Prahu. Protahují se lana a chystá se předpětí nosné konstrukce. Jen pro zajímavost, na nosné konstrukce obou sousedících mostů (pravá i levá strana) bylo užito 500 kubíků betonu. ,,Na stavbě se pracuje i za zhoršených klimatických podmínek sedm dní v týdnu a do směn nastupuje 20 pracovníků každý den. Na celkové rekonstrukci mimoúrovňové křižovatky pracujeme od března loňského roku. V místě prací, mezi 2. – 3. km dálnice, stále platí dopravní omezení v obou směrech.

Jezdí se s omezením provozu (sníženou rychlostí na 80 km/h maximálně a v režimu 2+2 zúžené pruhy),“ uvádí ŘSD. Zcela uzavřen je EXIT 3 směr Praha. Uvedení stavby do provozu plánuje ŘSD letos na jaře, na přelomu března a dubna. (lus, zd)



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video