Učitelé stávkovali bez nároku na plat, peníze ale zůstaly ve školách

Redakce 2024-02-12 10:00:00

Kraj, Chomutovsko - V listopadu loňského roku stávkovali učitelé v celém Česku. V Ústeckém kraji taky zůstaly zavřené mnohé střední i základní školy.

Pokud někdo stávkuje, je to jeho zákonné právo a zaměstnavatel mu to musí umožnit. Neměl by ale za dobu, kdy nechodí do práce, dostávat plat. „Odboráři měli plnou pusu řečí, že stávkují bez nároků na plat. Ale jak jsem se informoval na kraji, ani jedna škola nevrátila mzdové prostředky za dobu stávky,“ říká Zdeněk Kutner, krajský zastupitel a starosta Domoušic. Dodává, že pokud někdo není v práci, neměl by dostávat plat. „Pro ty, co nešli do práce, to byl takový prodloužený víkend,“ podotýká.

Ústecký kraj, který zřizuje a platí střední školy, potvrdil, že žádná škola peníze na platy do rozpočtu nevrátila. „Na základě informace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy mohu sdělit, že školy a školská zařízení mohly prostředky nevyplacené zaměstnancům zapojených do stávky vrátit jako nepoužité. Povinnost vrátit tyto prostředky však neměly. Jelikož školy nemají ohlašovací povinnost, nemá krajský úřad k dispozici ani přesné informace o rozsahu uvedené stávky, ani o počtech zapojených škol. Prostředky ovšem nikdo nevracel,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Požádali jsme o vyjádření také školské odbory, ale ty na dotaz nereagovaly.

Z pohledu zákona je účast na stávce  jinou důležitou osobní překážkou na straně zaměstnance podle zákoníku práce, za kterou zaměstnanci náhrada mzdy/platu nepřísluší. Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno ve stanoveném rozsahu.

V pondělí 27. listopadu 2023 se do jednodenní stávky zapojilo na padesát středních škol Ústeckého kraje. Do stávky vstoupily taky mnohé základní a mateřské školy, které jsou zřizovány obcemi. Cílem stávky bylo prosadit vyšší rozpočet v českém školství a mimo jiné také zvýšit platy nepedagogickým pracovníkům.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video