Usnadněme Lence život v pohybu, přispějme na vozík

Lucie Steklá 2024-02-18 05:20:00

Mnoho lidí, příbuzných či známých, využilo možnosti uspořádat sbírku pro ty, kteří potřebují pomoci. Většinou se jedná o pomoc těm, kteří onemocněli a finanční příspěvky mají pomoci zabezpečit další léčbu či rehabilitace, ale také podpora nemocničních oddělení či dětských kolektivů, nebo rodin, které přišly o některého z rodičů. K těmto účelům často slouží portál donio.cz, který sbírku zveřejní, prověří a zajistí, aby se vybrané příspěvky dostaly do správných rukou.

Podobný je další příběh z Lounska, který se týká Lenky Kladivové. Pro ni sbírku na donio.cz uspořádal její pří-tel Jakub. ,,Vždy pozitivně naladěná 39letou milující maminka dvou dětí, vášnivá cyklistka, která ráda ve volném čase tráví čas s rodinou, maluje, poslouchá hudbu a nebo cestuje,“ představil Lenku její přítel. ,,Bohužel ji život připravil několik nepříjemných překážek se, kterými se musí sama či s pomocí poprat!“ dodal.

Během posledních let se Lenka zúčastnila několika sportovních akcí a také projektu Lvice ,,ženy, které se napříč hendikepem perou se životem, jako právě lvice“. ,,A tady jsem se s Lenkou seznámil. Miluje kolo tzv. Handbike na kterém již dvakrát závodila s týmem Škody We Love Cycling a to úspěšně. Má ráda kulturu a výlety. Ne-moc si s jejím tělem dělá co chce a jakékoliv přetížení Lence vrací úder a nikdo nám neřekne zda se progres zastaví či ne,” řekl Jakub.

Na portálu Donio by rodina ráda vy-brala 369 tisíc korun. Pětačtyřicet dní před koncem sbírky již lidé přispěli více než dvě stě dvacet tisíc korun. Na co konkrétně by rodina peníze z této sbírky použila? Lenka by potřebovala nový lehčí vozík a řídítka, aby byla mobilnější a aktivnější pro své děti. Vozík je jen z části hrazen pojišťovnou a řídítka nikoliv. Jízda na handbiku ji chybí. Je to pro ni radost, svoboda a zároveň procvičování svalů a tak by bylo fajn pořídit k němu přídavnou baterii, která by ji pomáhala při jízdě, kde ji poslední dobou ruce již nestačí.

Vše začalo před jedenácti lety, v únoru roku 2013, kdy Lenka maminka dvou v tu dobu ještě malých dětí začala náhle padat. Vše se přisuzovalo vleklým gynekologickým problémům a mnoha operacím. Jenže nohy neposlouchaly víc a víc, a tak byla odeslána na magnetickou rezonanci s tím, že se asi jedná o vyhřezlou ploténku.

Bohužel, ale po měsíci přišel jiný ver-dikt a to, že je na míše dutina, která je vyplněná mozkomíšním mokem a trhá ji. ,,Lenky diagnóza se jmenuje syringomyelie! Jedná se o progredující neléčitelné vzácné onemocnění. Lékařka Lence v tu dobu sdělila, že ji v brzké době nemoc z holí posadí na vozík. Po zjišťování možností se dostává do péče lékařů v Ústřední vojenské nemocnici. Proběhne několik konzultací a vyšetření. Lékaři Lence oznámí, že se zkusí dutina zadrenovat, tzn. že se po otevření zad zavede hadička přímo do míchy. Operace je, ale velmi riskantní. Bez ní by ochrnutí přišlo tak či tak. Povedlo se a operace proběhla úspěšně,“ přiblížil nemoc své přítelkyně Jakub.

Rekonvalescence byla dlouhá a na nějaký čas se progres lehce pozastavil, ale přidali se jiné doprovázející neduhy, jako nemoc střev, časté záněty močového měchýře, horší sluch, atrofie svalů a jiné. ,,Jenže časem se ta potvora Syringomyelie zase dala do pohybu a Lenky zdravotní stav se rapidně zhoršil. Momentálně je Lenka z drtivé většiny již několik let upoutána na in-validní vozík. Má plegii na levou nohu a částečné ochrnutí na pravou. Bohužel nemoc začala napadat ruce. Ochabují ji svaly na rukách i nohách. Trpí velkými bolestmi a doprovázejícími problémy, jako je ztráta citlivosti, brnění, křeče, vnímání tepla a chladu.

,,Přesto se Léňa nevzdala a přes všechny překážky osudu, jak zdravotní tak bohužel i osobní se snaží žít svůj život naplno. Pracuje, sportuje, maluje a hlavně miluje svoje dvě krásné děti, které jsou pro ní vším a snaží se být pro ně v rámci možností fit maminka. Proto by ji moc pomohlo tělu i hlavě ulehčit,“ dodal Jakub. (lus, don)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video