O osudu lipového stromořadí může rozhodnout posudek

Lucie Steklá 2024-03-05 10:07:00

Louny - Město Louny nechá zpracovat nezávislý znalecký posudek k chystané rekonstrukci vodovodu a kanalizace v Jeronýmově ulici. Severočeská vodárenská společnost (SVS) chystá rekonstrukci stoky a potrubí. Kvůli tomu má padnout čtyřicítka vzrostlých lip. Záměr kácení se obyvatelům nelíbí. Posudek má ozřejmit, zda může stromořadí v místě zůstat. Podle dřívějších vyjádření SVS to možné není.

Místní se s tím ale nechtějí smířit, proti kácení stromořadí bojují. Stále věří, že jim v tom pomůže město. Před pár dny lipové stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech, které plní významnou mikroklimatickou funkci a zpříjemňuje bydlení, získalo titul Alej roku 2023 Ústeckého kraje.

SVS v ulici chystá rekonstrukci delší dobu a v souvislosti s ní plánuje kácení překážejících stromů s tím, že posun potrubí do nové trasy není možný. „A to vzhledem k finanční a technické náročnosti, jelikož kanalizační přípojky vedou od hlavního řadu k nemovitostem pod zmíněnou alejí stromů, tudíž by hrozilo porušení kořenového systému stromů. Dalším důvodem proti posunutí kanalizace je fakt, že v ulicích Husova a Hrnčířská je připraveno nové napojení kanalizační stoky na stoku z Jeronýmovy ulice, toto napojení není možné nikterak měnit,“ vysvětlil před časem mluvčí SVS Mario Böhme.

„Předmětem veřejné zakázky je zpracování znaleckého posudku o posouzení kanalizační stoky a vodovodu v Jeronýmově ulici v Lounech. Zadavatel předpokládá termín dokončení posudku v březnu 2024,“ uvedla lounská radnice.

Jestli sedmé nejhezčí stromořadí České republiky pro rok 2023 bude i nadále poskytovat obyvatelům Jeronýmovy ulice stín, není rozhodnuto. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video