Mladý anděl. Student žateckého gymnázia Jan Karas vydal třetí sbírku básní

Alla Želinská 2024-03-06 09:00:00

Je mu osmnáct, letos maturuje na gymnáziu v Žatci a před několika dny mu vyšla již třetí vlastní knížka. Sbírka básní, kterou napsal Jan Karas, se jmenuje Mladý anděl.

Své první literární dílo, sbírku Tajemství noci, Jan vydal crowdfundingovou metodou v nakladatelství Pointa, kdy formou předplacení čtenáři pomohli Honzovi splnit si sen vydat svoji vlastní knížku. Ta vyšla v září 2022. V té době už měl v plánu druhou sbírku. „Pro druhou knížku jsem se rozhodl, když mi v září roku 2021 umřela blízká osoba, a psaní je má terapie, takže jsem se z toho snažil vypsat. K tomu mi ještě odešlo pár blízkých lidí…“ vzpomíná Jan Karas. Kromě toho, že se chtěl vypsat z těžkých pocitů a problému, které přinesla mj. doba covidu, mladý autor vydáním knížky chtěl pomoci lidem s psychickými problémy a úzkostmi, aby věděli, že nejsou sami. Že stále je naděje v lepší zítřky. Že o pocitech jako osamění, smutek, prázdnota, úzkost, nebo existenční krize, které zažil snad každý, je důležité mluvit.

Dopisy do nebe, tak se jmenovala druhá sbírka básní Jana Karase. Kniha vyšla v říjnu 2023, v nakladatelství MaHa. Ústředním tématem sbírky, obsahující 29 básní, je vyrovnání se se smrtí a se ztrátou blízké osoby. „Dopisy k Bohu a mým nejbližším, kteří již odpočívají v nebi. Sbírka básní pojednávající o životě a jeho smyslu, o nebi, ráji a pekle, o vy-rovnávání se se smrtí, o štěstí a smutku, o dnešních lidech a jejich chování k naší planetě,“ napsal mladý básník v anotaci.

Třetí sbírka se jmenuje Mladý anděl, v nakladatelství Nová Forma knížka vyšla na přelomu února a března, obsahuje 36 básní – v čele s autorovou nejdelší básní Mladý anděl, podle které je i celá sbírka pojmenována.

Ústřední téma této poezie je život a smrt, touha po štěstí a láska... bolestivá i krásná. „Sbírka básní pojednává o životě a smrti, o lidské duši a touze po štěstí, o radostech a strastech, a především o nejkrásnějším lidském citu – lásce, jež dokáže být velmi bolestivá, ale také překrásná,“ stojí v anotaci.

Psaní básní je pro Honzu jakousi terapií, výpisem myšlenek z problémů, ale i hezkých pocitů: „Jakmile mě něco trápí, napíšu to na papír. Jakmile mám nějaký hezký zážitek, hned jde na papír. Jakmile mě napadne nějaká zajímavá myšlenka, hned jde na papír,“ prozradil mladý autor.

Jak dodává, momentálně na psaní básní moc času nezbývá, jelikož letos, za tři měsíce, maturuje: „Takže teď veškerou energii a čas věnuji do školy. Pokud úspěšně složím maturitní zkoušku, rád bych studoval filozofickou fakultu a přímo obor filozofie.“

Jan píše své básně většinou po večerech, pokud se neučí, nebo kdykoliv ho něco dobrého napadne. Přejeme mladému autorovi i jeho tvorbě hodně štěstí a co nejvíce spokojených čtenářů. 


Obálku Mladého anděla kreslila Janova kamarádka Tereza Vozdecká (studentka žatecké OA). 

Na snímku s třídní učitelkou Mgr. Miluší Botkovou, díky které si poezii zamiloval.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video