Dominantou náměstí bude motiv setkání Oldřicha a Boženy

Lucie Steklá 2024-03-09 03:45:00

Postoloprty – Nejvyšší rozpočet města Postoloprty v celé jeho historii schválili pro letošní rok tamní zastupitelé. ,,Rozhodně chceme pokračovat v nastoleném trendu významného investování do rozvoje a modernizace majetku Postoloprt. Schválený investiční rozpočet na tento rok je ve výši 128 milionů korun,“ přiblížil starosta města Zdeněk Pištora. Největší investicí, a to ve výši padesáti milionů korun v první etapě, bude rekonstrukce náměstí v Postoloprtech. Ta začala v minulých dnech. Proměna náměstí celkem vyjde na 108 milionů korun včetně DPH, práce by měly trvat do konce příštího roku. S nabídkou uspěla ve výběrovém řízení společnost Gardenline z Litoměřic.

S rekonstrukcí souvisí uzávěrka silnice i úprava jízdních řádů. Silnice směrem na Březno je uzavřená, na Louny musí řidiči napojením se na rychlostní silnici R7. Že se na náměstí pracuje, je viditelné díky uzavření části veřejného prostoru, došlo na kácení dřevin a začaly první zemní práce. ,,Bude to obrovská změna pro Postoloprty na mnoho generací. Věřím, že se ukáže, že bude pro naše město přínosem,“ řekl již dříve postoloprtský starosta Zdeněk Pištora.

Dominantou náměstí bude grafický prvek v podobě reliéfu povrchu na hlavní ploše Mírového náměstí. Nové dláždění vycházející z obrazu v Dalimilově kronice o setkání Oldřicha a Boženy. Autoři proměny náměstí vyšli z obrazu a textu obsažených v takzvaném pařížském zlomku Dalimilovy kroniky. Tento kronikář, který jako jeden z mála psal ve své době česky, se zmiňuje o setkání knížete Oldřicha s pradlenou Boženou v nějaké obci, když ,,kdesi u Postoloprt lovil“. Jméno Postoloprty je v textu vzácné kroniky výslovně uvedeno. Proměna náměstí je největší investicí v historii Postoloprt.

,,Podle našeho názoru se jedná o nejdůležitější součást místních dějin a právě tento příběh by tedy měl být vepsán do plochy nového postoloprtského náměstí,“ přiblížila Šárka Malá z architektonické kanceláře, která zpracovala studii. V kronikách a pak i dalších dílech je setkání Oldřicha, českého knížete z první poloviny 11. století z dynastie Přemyslovců, s ,,ženou z lidu“ Boženou popsáno několikrát. Došlo k němu pravděpodobně krátce po roce 1000, událost je situována na Lounsko, do obcí Peruc, Opočno i k Postoloprtům.

Během rekonstrukce dojde na opravy vozovek, chodníků, plochy náměstí, která slouží jako parkoviště, osvětlení, kašny a dalšího mobiliáře. Chystá se revitalizace zeleně na náměstí s přesahem do Husovy ulice. Počítá se také s rekonstrukcí autobusových zastávek a novostavbou veřejných záchodků.

Rekonstrukce Mírového náměstí v Postoloprtech a přilehlých komunikací a také souběžné opravy mostu přes Ohři mezi Postoloprty a Březnem, o níž jsme psali v předminulém čísle, si vyžádala úpravy tras autobusových spojů. Až do 31. října došlo k úpravě tras linek 701, 703, 726, 734 a 738. Zastávka ,,Postoloprty“ je dočasně zrušena, cestující mohou využít náhradní zastávku ,,Postoloprty, náměstí“.

Padesátimilionová investice je částí z celkového investičního rozpočtu 128 340 tisíc korun. Dalšími letošními investicemi v Postoloprtech letos bude například zasíťování lokality Větrná, kde vyroste jedenáct parcel pro rodinné domy ve výši osmnácti milionů korun. Rekonstrukce ulic Neklanova, Vladislavova a části ul. Draguš si vyžádá náklady 15 milionů, vybudován bude povrchu, odvodnění, veřejné osvětlení, chodníky, parkovací místa. Právě započatá oprava mostních křídel na mostě přes Ohři směrem na Březno dostane investici 16 milionů, pět milionů radnice investuje do stavebních úprav 2. podlaží zdravotního střediska, kde vznikne nová ordinace praktického lékaře, recepce, upraveny budou prostory. Na rekonstrukci fasády divadla mají Postoloprty připraveny čtyři miliony, nákup nové hasičské cisterny pro SDH Postoloprty radnice podpoří 10,5 miliony, nákup dvou služebních automobilů pro město 1,5 milionem korun. Demolice domu čp. 66, bývalá statková jídelna, bude stát 5 milionů, rekonstrukce povrchů – náves Levonice šest set tisíc, modernizace areálu SMP 670 tisíc korun, příslušenství na sekačku a kamerový dohled pro hřiště fotbalového klubu 400 tisíc. Částku 1,7 milionu korun je na radnici připraveno pro projektové dokumentace pro investiční akce, konkrétně na rekonstrukci starých DPS, kompletní rekonstrukci střechy zámku, stavební úpravy vnitřních prostor bazénu a nové bazénové vany. Celkem je to tedy téměř 130 milionů korun. ,,Můžeme však ještě jmenovat některé investice, které se budou realizovat z rozpočtu odboru rozvoje města - oprava hřbitovní kaple, rekonstrukce střechy Žižkova 322, drobné rekonstrukce silnic a chodníků ve městě a na obcích, opravy vnitřního vybavení bazénu, rekonstrukce a výměna stožárů veřejného osvětlení ve městě a na obcích, drobnější investice do majetku města a obcí, dětská hřiště a mobiliář a další projektové dokumentace, které nejsou v investiční kapitole,“ přiblížil další plánované akce starosta. Investice v letošním rekordním roce 2024 se budou pohybovat ve výši 138 400 tisíc korun. ,,Jen pro porovnání uvedeme, že okolní města Louny a Žatec, která jsou zhruba čtyřikrát větší, mají plánováno cca 150 milionů, ale značnou část ze svých akcí nemají ještě ve fázi plné připravenosti – my ano! Držte nám palce, a hlavně mějte velké pochopení a dostatek tolerance, protože takovýto ekonomický rozvoj s sebou samozřejmě přináší i těžkosti a hlavně krátkodobé snížení komfortu vás– obyvatel. Ale až bude hotovo, bude naše město zase o něco krásnější,“ věří Z. Pištora. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video