Hasičům slouží nové zázemí chemické a technické služby

Lucie Steklá 2024-03-12 03:59:00

Žatec – První březnový den roku 2024 bylo na centrální hasičské stanici v Žatci slavnostně otevřeno nové zázemí chemické a technické služby Územního odboru Žatec Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Budova pochází z roku 1918 a byla původně postavena jako sušárna a sklad chmele. Od šedesátých let minulého století až do osmdesátých let sloužila jako kulturní dům pro hasiče a následně chátrala s tím, že byla určena k demolici. S ohledem na to, že se celý areál nachází v památkové zóně, bylo rozhodnuto o její záchraně. Nynější rekonstrukce, která jí opět vrátila praktické využití, si vyžádala téměř 24 milionů korun a trvala čtyři roky.

Slavnostního otevření zázemí chemické služby se zúčastnil František Vavera, náměstek Generálního ředitele Hasičského záchranného sboru (HZS) České republiky pro řízení lidských zdrojů, Martin Láníček, ředitel HZS Ústeckého kraje, ředitel Územního odboru Žatec Petr Svoboda, funkcionáři širšího vedení HZS Ústeckého kraje, Radim Laibl starosta města Žatce, Jiří Henc starosta Krajského sdružení hasičů ČMS a další vážení hosté. Nechyběla architekta Zdeňka Vasilenková.

,,Nestává se každý den, abychom otevírali nový provoz hasičského záchranného sboru. Nebudu předstírat, že budova za mnou je nová, to není, ale můžeme mluvit o jejím znovuzrození. Objekt nebyl stavěn primárně jako objekt služební, ale jako objekt určený pro zpracování chmele, poté sloužil jako kulturák. Novodobý účel je ale zcela jiný. Objekt ale dlouho chátral, v roce 2019 jsme byli postaveni před rozhodnutí, jak budovu využít. Nabízela se demolice objektu, nebo rekonstrukce. Díky památkové zóně bylo rozhodnuto o zachování budovy a její rekonstrukci. Před paní architektkou Zdeňkou Vasilenkovou stál nelehký úkol, skloubit požadavky moderní požární ochrany 21. století s požadavky památkové péče. Pernými chvilkami byla pandemie covidu, během níž nám stavba zůstala budova rozestavěná, a museli jsme hledat nového dodavatele. Akci se ale díky spolupráci všech podařilo dotáhnout do zdárného konce. Drtivá částka z dvaceti čtyř milionů, potřebných na opravu, byla využita z mimorozpočtových zdrojů Hasičského záchranného systému, což nezatížilo státní rozpočet. Děkuji všem, kteří se na akci podíleli a stavbě, která se znovu zrodila, přeji, aby sloužila co nejlépe svému novému účelu,“ řekl M. Láníček, ředitel HZS Ústeckého kraje.

Budova byla postavena v roce 1918 Královským městem Žatec jako sušárna a skladiště chmele. V roce 1951 se adaptovala na školu pro Bezpečnostní sbor požární Žatce. V šedesátých letech minulého století se z budovy stal tzv. Kulturní dům hasičů a do roku 1988 byla využívána pro potřeby zájmové a společenské činnosti Sboru dobrovolných hasičů. Od té doby vlastník nemovitost neudržoval a budova byla odsouzena k demolici. V roce 1989 ji do svého vlastnictví získal Hasičský záchranný sbor, který po deseti letech nechal zpracovat analýzu optimalizace jejího využití. Na rekonstrukci objektu se začalo pracovat v roce 2019. Průběh rekonstrukce, která začala o dva roky později, zpomalila epidemie covidu, krach stavební společnosti i požadavky památkářů. Nakonec se podařilo a v roce 2023 byla rekonstrukce ukončena a budova nyní slouží jako zázemí chemické a technické služby. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video