Dětská hřiště terčem kritiky. Město je postupně opravuje. Bude to však stačit?

Hedvika Mašková 2024-03-15 11:30:00

Díky jarnímu počasí začátkem minulého týdne naplno po zimní pauze ožila dětská hřiště ve městě. A jak si vlastně stojí? Některá již dosluhují, jiná jsou ve velmi žalostném stavu a naopak pár z nich v posledních dnech prošlo vylepšením. Některým rodičům se však zdá, že je v Žatci dětských hřišť málo. Ukazují to také návrhy občanů v participativních rozpočtech v letech minulých, i v tom letošním, kdy by se jedné z navrhovatelek líbila úprava dětského hřiště v ulici Wolkerova. A paradoxně mezi nejoblíbenější dětské hřiště v Žatci patří hřiště ,,Ráj“ na konci Holečkovi ulice, o jehož vybudování a údržbu se zasluhují místní občané a ne město.

,,Celkem se u nás nachází 35 dětských hřišť (31 ve městě Žatec, 4 v místních částech). 12 dětských hřišť je oplocených, 10 se jich zamyká. Herní prvky se průběžně opravují. Při velmi špatném technickém stavu se nahrazují novými prvky. Technický stav pravidelně kontroluje Technická správa města Žatec, a to minimálně jednou týdně. Město dělá kontrolu jednou za tři měsíce a jednou ročně proběhne na dětských hřištích nezávislá odborná kontrola,“ vysvětlila našim novinám Světlana Janegová Tököliová z odboru místního hospodářství a majetku.

Mezi nejnovější dětské hřiště patří hřiště v ulici Ostrov, které bylo vystavěno v září 2023. Rok předtím bylo dokončeno dětské hřiště v obci Velichov. Na sportovišti u žateckého koupaliště byly pak minulý pátek nainstalovány nové hrací prvky. A minulý čtvrtek byl dosazen nový herní prvek na dětské hřiště u hřbitova, který nahradil původní zničený. Město Žatec, konkrétně odbor životního prostředí, pak daroval na hřiště ,,Ráj“ nové krmítko.

Řada dalších dětských hřišť se ale podle některých rodičů nachází už ,,v rozkladu“, konkrétně jde třeba o hřiště v ulici Růžová nebo dětské hřiště na sídlišti Šafaříkova. Například na Rákosníčkovo hřiště nebo na hřiště u žateckého gymnázia pak mnozí rodiče s dětmi odmítají chodit, protože je v odpoledních hodinách okupuje omladina a neukázněná část zdejšího obyvatelstva, která dělá akorát nepořádek.

,,Nejčastěji chodíme na hřiště ,,Ráj“ a na hřiště za koupalištěm. Dceři se líbí i u gymplu, ale tam si člověk sakra musí vybrat správnou hodinu, jinak je to katastrofa,“ podělila se s námi o názor žatecká maminka Michaela K.

,,Chodíme tak nějak po celém v Žatci, ale nejvíce jsme v ,,Ráji“ a v Podměstí u mateřské školky Mašinka, ale mohu říct, že je tam občas velký nepořádek. Nejraději s malým chodíme na hřiště za koupalištěm. Tam je vždy poklizeno,“ vyjádřila se k žateckým dětským hřištím také Alena Drahovzalová.

,,Dětská hřiště v Žatci jsou bída. Pro úplně malé děti tady vlastně vůbec nic není. Například dětské hřiště za nízkými paneláky v ulici Jaroslava Vrchlického je úplná katastrofa. Každou chvíli ho někdo ničí. Mezi dětmi chodí puberťáci. Navíc umístění laviček není úplně vymyšlené, protože jsou proti sluníčku. A herní prvky jsou nasměrované tak špatně, že z laviček není vidět, co děti na prolézačce dělají,“ dodala další ze zdejších maminek Helena K.

V porovnání s okolními městy Žatec v dětských hřištích skutečně pokulhává. Například v Lounech na letním cvičišti si vyhrají děti všech věkových kategorií. Nachází se na něm velké pískoviště, workoutové hřiště, dětské hřiště pro menší a větší děti a také multifunkční plocha s litým dopadovým povrchem. Předminulý rok pak například v Podbořanech otevřeli rozlehlé moderní dětské hřiště v podobě menšího zábavního parku. Jeho součástí je devítimetrový tobogán v podobě obřích hracích kostek, zastíněný altánek s lavičkami k posezení pro rodiče či prarodiče s ozdobami ve stylu velkých hracích karet, lanové centrum, prolézačky, houpačky a další atrakce. 

Foto: Oblíbené dětské hřiště na sportovišti u žateckého koupaliště už dosloužilo a minulý týden ho nahradilo zcela nové s obdobnými herními prvky. Foto: TSM Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video