Centrum Loun se uzavře, nespokojení jsou podnikatelé, opozice chce mimořádné zastupitelstvo

Lucie Steklá 2024-03-14 14:48:00

Poté, co Město Louny minulý týden oznámilo, že budou pokračovat práce na rekonstrukci kanalizace a vodovodu, kterou zadává Severočeská vodárenská společnost a že centrum Loun opět zatíží dopravní omezení, zvedla se vlna nevole jak u občanů a řidičů, tak i u podnikatelů, kteří v centru mají obchody. Během stavebních prací, které potrvají od 15. března do 31. května, bude uzavřena ulice Beneše z Loun. ,,Pro vaše i bezpečí chodců doporučujeme vyhnout se průjezdu náměstím. Pro minimalizaci dopravních komplikací a plynulý průběh návštěvy centra města doporučujeme využít parkoviště v ulici Osvoboditelů, které se nachází naproti obchodnímu domu Billa. Děkujeme za pochopení a spolupráci při dobudování této důležité infrastrukturní obnovy ve prospěch města Louny, uvedlo Město Louny. Následovalo pondělní jednání s provozovateli podniků a situace byla řešena. I přesto ale ve čtvrtek 14. března na základě podnětu několika občanů a podnikatelů z centra města podalo jedenáct zastupitelů ze čtyř opozičních zastupitelských klubů (PLL, ODS, USZ, LS) žádost o svolání "mimořádného" jednání zastupitelstva města.

Vedení města se v pondělí 11. března sešlo s provozovateli podniků, kterých se dotýká uzavření ulice Beneše z Loun z důvodu rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Jelikož radnici nejsou živnostníci lhostejní a chce jim pomoci, došlo k dohodě na zásobování, náhradních parkovacích stáních a na pravidelných koordinačních poradách.

„Dohodli jsme se s vedoucím stavby, že umožní zásobování dotčených podniků. Vstřícným krokem je, že provozovatelům a návštěvníkům podniků v ulici Beneše z Loun poskytneme po dobu rekonstrukce náhradní parkování na Mírovém náměstí,“ řekl starosta Milan Rychtařík (ANO). „Nás uzavírka trápí stejně jako obchodníky a jejich zákazníky. My určitě nechceme, aby tím trpěli. Věříme, že řešení, na kterých jsme se domluvili, vnímají provozovatelé jako vstřícný přístup radnice. I proto se budeme po dobu rekonstrukce všichni pravidelně potkávat,“ doplnil místostarosta Pavel Csonka (SOCDEM).

Pravidelné páteční koordinační schůzky se uskuteční přímo na místě, kde dojde k výměně informací, jak rekonstrukce pokračuje. Bude tím dán důraz a tlak na urychlení prací bez zbytečných průtahů tak, aby uzavírka centra byla co nejrychleji ukončena.

Jednání s vedením Loun se zúčastnili vedle podnikatelů i zástupci společnosti Metrostav, která stavební práce provádí. Místní živnostníci měli prostor klást dotazy. Někteří navrhovali konstruktivní řešení. Všichni se shodli, že výměna vodovodu a kanalizace je nutná.

Ulice Pivovarská bude zprůjezdněna 27. března. Ulice Beneše z Loun bude zprůjezdněna dle sdělení zhotovitele Metrostav koncem května. Pro pěší žádné omezení neplatí.

Opozice v Lounech na situaci zareagovala a chce kvůli dopravním omezením v centru mimořádné zastupitelstvo.

,,Na základě podnětu několika občanů a podnikatelů z centra města podalo dnes 11 zastupitelů ze 4 opozičních zastupitelských klubů (PLL, ODS, USZ, LS) žádost o svolání mimořádného jednání zastupitelstva města,“ stojí v tiskové zprávě opozice. Ta chce projednat bod „Dopravní omezení v centru města v souvislosti s rekonstrukcí kanalizace a vodovodu" za přítomnosti zástupců investora (SVS), zhotovitele, příslušných zaměstnanců městského úřadu a městské policie a všech občanů a podnikatelů dotčených tímto opatřením.

„Radnice se na webu sice pochválila, jak věc s podnikateli projednala a vyřešila, ale účastníci schůzku na radnici bohužel takto optimisticky nehodnotí a proto požádali o iniciování jednání zastupitelstva," uvedl zastupitel Pavel Janda /PRO LEPŠÍ LOUNY/

„Účelem jednání má být stanovení přijatelného dopravního režimu spolu s odpovídajícím dopravním značením. Je taky třeba domluvit způsob věrohodného informování obyvatel a podnikatelů v dotčeném prostoru během stavby," doplnil zastupitel Jan Kerner /ODS/. Radovan Šabata /USZ/ upozornil, že opozice současně žádá vedení města, aby v součinnosti s investorem a zhotovitelem zajistilo odložení zahájení prací do doby projednání dle této žádosti. Zastupitelka Ivana Hluštíková /Louny společně/ závěrem uvedla, že pokud do doby oznámeného termínu zasedání zastupitelstva proběhne jednání v obdobném obsazení a s přijatelnými výsledky, zavazují se opoziční zastupitelé netrvat na formálním jednání zastupitelstva a vzít žádost o jeho konání zpět.

Informace o plánované uzavírce: Od 15. března do 25. března bude také uzavřena ulice Pivovarská kvůli nutnému napojení kanalizace, průjezd centrem města, ve směru od Žatecké brány, nebude možný.

Od 25. března by mělo být centrum města průjezdné ulicí Pivovarská, která bude fungovat jako obousměrná trasa po celou dobu rekonstrukce. Z tohoto důvodu platí po celé délce ulice zákaz zastavení.

Pro zajištění výjezdu vozidel ze stavby se také obousměrně otevře úsek ulice Beneše z Loun od Mírového náměstí až po odbočku do ulice Česká, kde bude stejně jako v ulici Pivovarská platit zákaz zastavení.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video