Tradice vítání občánků? Ne všude

Alla Želinská 2024-03-19 14:15:00

V dnešní době je obřad vítání občánků velmi žádaný. Jeho počátky sahají do padesátých let minulého století, kdy začal vytlačovat církevní křty. Tradice se však ujala a zachovala do dnešních dnů. Ale ne všude obřad vítání občánků provozují.

Vítání občánků bývá hojně navštěvované všemi příbuznými. Je to často důvod se setkat pro obě rodiny rodičů novorozených dětí. Rodiče, potažmo děti, dostávají upomínkové dary, pamětní listy a další, maminky pak dostávají květiny. Oblíbené je i malé vystoupení dětí ze školky, které si s paní učitelkami připraví pro přítomné básničky, písničky. Krásně to probíhá např. v Podbořanech, Blšanech, ve Vroutku, v Očihově, Lubenci, Kryrech, kde předškoláčci navíc mají na sobě pěkné lidové kroje.

Ovšem ne všude obřad vítání občánků provozují. „Jsme příliš malá obec. Vítání občánků neděláme. Ale to neznamená, že narození dětí nevěnujeme pozornost – vyplácíme jim finanční dar ve výši 1 000 korun,“ říká starosta obce Podbořanský Rohozec Jiří Klouček. Za posledních téměř deset let se tady narodilo devět dětí – po jednom v letech 2015, 2016, 2018 a 2021, v roce 2022 se narodily dvě děti a tři děťátka v roce 2023.

Mimochodem ještě v jednom se Podbořanský Rohozec liší od většiny ostatních obcí. „Oslavy MDŽ nepořádáme, slavíme Den matek,“ dodal starosta J. Klouček. Tento svátek se letos slaví v neděli 12. května. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video