Obyvatelé Líšťan v referendu rozhodnou o možné stavbě větrných elektráren

Lucie Steklá 2024-03-21 13:16:00

Obyvatelé Líšťan v pátek v referendu rozhodnou, zda v katastrálním území jejich obce, v polích mezi Cítoliby a Jimlínem, vyrostou větrné elektrárny. Více než stometrové stožáry s vrtulemi dlouhými několik desítek metrů by se staly nepřehlédnutelným prvkem krajiny. ,,Přijďte hlasovat v místním referendu dnes od 15:00 do 21:00 o možnosti výstavby větrných elektráren v severozápadním okraji katastru obce Líšťany. Přijďte rozhodnout - ať tak či onak. Od toho se referendum koná, abyste měli možnost se vyjádřit a aktivně se podílet na utváření budoucnosti obce," zvala své obyvatele obec.

Otázka v referendu bude znít následovně: "Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren v severozápadním okraji katastrálního území Líšťany?"

Referendum navazuje na předchozí aktivity ohledně tohoto tématu. Ve dnech 18. prosince 2023 – 15. ledna 2024 proběhla anketa týkající se možné výstavby větrných elektráren v katastrálním území obce Líšťany. Její výsledky byly následující: pro stavbu elektráren, tedy ANO vyjádřilo 106 občanů, proti bylo šedesát obyvatel, ANO s podmínkou vyslovilo deset občanů. ,,Vzhledem k výraznému zájmu o výstavbu se zastupitelstvo obce Líšťany rozhodlo na anketu navázat a vyhlásilo místní referendum. Obec Líšťany není smluvně zavázána žádné společnosti. Referendum v tuto chvíli neřeší otázku konkrétního investora, ale samotnou možnost výstavby větrných elektráren v severozápadním okraji katastrálního území obce Líšťany," uvedlo vedení obce.  Referenda na toto téma v Líšťanech proběhla v letech 2005 a 2007, v prvním případě se obyvatelé vyjádřili proti, ve druhém bylo zrušeno pro malou účast při hlasování. 

Umístění větrných elektráren by bylo na pozemcích severozápadně od obce Líšťany. V katastru obce je možné vystavět až 4 ks větrných elektráren. Tři větší větrné elektrárny Vestas V 150 + 1 menší větrná elektrárna Vestas V 136 s výškou tubusu 105 m, délku lopatky je 75 m a výkon 6 MW. Menší elektrárna má délku lopatky 68 m a výkon 4,2 MW. Vzdálenost větrných elektráren od zástavby by byla přibližně jeden kilometr. ,,V našem blízkém okolí se v současnosti výstavba větrných elektráren připravuje v katastru obci Smolnice, kde již byl záměr výstavby 1 ks větrné elektrárny obcí v minulosti odsouhlasen. Protože se jedná opravdu o velký zásah do naší blízké krajiny je nutné zvážit všechny argumenty pro a všechny argumenty proti. Zcela jistě si nikdo nepřeje, aby docházelo k obtěžování občanů možnými vlivy větrných elektráren," dodalo vedení. Referendum v tuto chvíli neřeší otázku konkrétního investora, ale samotnou možnost výstavby větrných elektráren v severozápadním okraji katastrálního území obce Líšťany.

Jejich výstavba má pro místní svá pro a proti. Zajímavá je finanční stránka věci, pokud se postaví všechny čtyři elektrárny, obci by to mělo během dvaceti let přinést do rozpočtu padesát milionů korun. Stožáry ale narušují krajinný ráz, v nejbližším okolí, do několika set metrů, je navíc slyšet hluk z lopatek.

Zmíněná lokalita, rozsáhlá pole mezi Cítoliby, Líšťany a Jimlínem jižně od dálnice D7, si pro výstavbu desítky větrných elektráren vybrala společnost Meridian Nová Energie. Vyrůst měly i v katastrálních územích Cítolib a Jimlína. V Cítolibech i Jimlíně záměr loni odmítlo vedení obou obcí.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video