Účetní zpronevěřil šestnáct milionů, peníze zřejmě prosázel

Lucie Steklá 2024-04-03 05:25:00

Louny – Šestnáct milionů korun. Na tuto částku policie upřesnila sumu, kterou si měl během několika let na své soukromé účty poslat účetní Okresního soudu Louny. V minulých dnech policie zahájila trestní stíhání zaměstnance, který podle ní soudní peníze zpronevěřil.


,,Celkově si na své bankovní účty pře-vedl více než 16 milionů korun, trestnou činnost páchal přes čtyři a půl ro-ku,“ řekl mluvčí Národní centrály pro-ti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo spravedlnosti už dříve serveru Česká justice sdělilo, že věc byla selháním jednotlivce, ne systémovou chybou. ,,Obviněný měl po-dle našich závěrů v pozici zaměstnance Okresního soudu v Lounech v ob-dobí od března 2019 do listopadu 2023 postupně neoprávněně převádět na své bankovní účty prostředky soudu ve výši 16,112.486 korun. Takto získané finanční prostředky měl následně použít pro svou vlastní potřebu,“ popsal skutek Ibehej. Předsedkyně soudu se k případu blíže nechtěla vyjadřovat.

Podle prvotních informací si bývalý účetní soudu J. P. měl na soukromé účty převést třináct milionů, policie nyní mluví milionech šestnácti. Úředník měl mít potíže se závislostí na sázení. Kriminalisté stíhají obviněného člověka na svobodě, za zpronevěru se škodou velkého rozsahu mu hrozí pět až deset let vězení. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

Ministerstvo spravedlnosti se o případu dozvědělo od vedení ústeckého krajského soudu, pod který lounský soud spadá. ,,I přesto, že se nejedná o systémovou chybu, pracujeme na opa-třeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Jak přesně zaměstnanec peníze vyváděl neupřesnil.

Podle některých informací mohl zpronevěřit peníze z peněžitých trestů. ,,Navíc v tomto případě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani ministerstvem financí nemohla být odhalena,“ doplnil na otázku, zda ministerstvo spravedlnosti zkoumá případnou odpovědnost vedení soudu za nastalou situaci.

Podobný případ před osmi let řešil Český volejbalový svaz. Jeho tehdejší zaměstnanec vyluxoval z konta sportovců 20 milionů, peníze prosázel. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video