Zastupitelé vyřešili sestavu rady, mimořádné odměny a jak na zatěžující a chátrající nemovitosti a pozemky

Alla Želinská 2024-04-30 07:50:00

Jak praví jednací řád zastupitelstva města Podbořany, zastupitelé se scházejí k jednání podle potřeby, nejméně však jedenkrát za tři měsíce. Tentokrát 10. dubna se zastupitelský sbor sešel už po měsíci od poslední schůze, která se konala 6. března. Bylo třeba zvolit chybějící dva členy Rady města, a nejen to. Připomeňme, že minule se mandátu radního vzdal Rastislav Novák z hnutí ANO a z rady města odešel i Roman Hladík (Naše Podbořansko). Nyní tedy zastupitelé zvolili (aklamací) do rady města Leo Peterku (Naše Podbořansko) a Tomáše Vaňka (Podbořany – náš domov).

Dále pak zastupitelstvo vzalo na vědomí in-formaci o výsledku výběru uchazečů na pronájem kotelen, včetně kompletního technologického zařízení, které dodávají teplo a teplou vodu konečným uživatelům, a doporučilo radě schválit uzavření smlouvy s uchazeči ve stanoveném pořadí: jako první společnost Czech Energy Jablonec nad Nisou, 2. v pořadí ITES spol. Stochov.

Dále na programu byl návrh opatření obecné povahy, kterým se stanoví místní koeficient daně z nemovitých věcí pro vymezené nemovité věci formou veřejné vyhlášky. „Zastupitelstvo města tímto návrhem sleduje stanovit místní koeficient pro ty části města, ve kterých se nacházejí průmyslové a zemědělské areály, opuštěné a chátrající nemovitosti, tedy ty, které mají na město a sídelní obce negativní dopady. Např. vyšší zátěží na veřejnou infrastrukturu a životní prostředí a dalšími negativními vlivy spojenými s těmito areály a nemovitostmi. V případě dlouhodobě opuštěných a chátrajících nemovitostí je vyšším zdaněním snaha motivovat vlastníky, aby objekty rekonstruovali a využívali je. Návrhem opatření je stanovit místní koeficient také na pozemky orné půdy, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů, na které je uplatněna výjimka dle zákona. Důvodem stanovení místního koeficientu také pro tyto druhy pozemků je skutečnost, že jsou součástí areálů a ploch, které mají negativní vlivy na město a sídelní obce. Město návrhem opatření obecné povahy sleduje individualizaci výše daně z nemovitých věcí tak, aby bylo zohledněno nerovné zatížení společného prostoru a sdílené infrastruktury. Proto je navrženo vyšší daní zatížit subjekty, které jsou přímými či nepřímými původci zvýšené zátěže životního prostředí a dopravní a technické infrastruktury města (emise, hluk, prach, otřesy, zvýšená intenzita dopravy apod.). Takto získané prostředky budou využity zejména na údržbu a opravy infrastruktury města a na opatření ke snížení negativních vlivů na životní prostředí ve městě,“ odůvodnilo návrh ZM.

V závěru se projednalo vyplácení odměn pro starostu Radka Reindla a místostarostku Stanislavu Čapkovou. Na březnové schůzi tento návrh nebyl schválen (kvůli chybějícímu opozičnímu hlasu) a tehdy vlastně nebylo přijaté žádné usnesení, tedy ani neschvalovací ani schvalovací. Tentokrát se povedlo a zastupitelé schválili vyplacení od-měny ve výši dvou měsíčních odměn starostovi a místostarostce – oběma za práci a činnost nad rámec pracovních povinností, aktivní získávání finančních prostředků do rozpočtu města a na akce města atd. S výplatním termínem hned 11. 4. 2024. Přídavkem se schválily odměny i zaměstnancům města, kteří pracují v pracovním poměru déle než 3 roky.  

Foto: archiv, ustavující jednání ZM 2022, autor: L. Helásková

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video