Rozhledna z vodárenské věže? Napoví anketa

Lucie Steklá 2024-05-07 03:48:00

Louny - Vodárenská věž v Lounech v sobě skrývá potenciál s úchvatným výhledem na okolní krajinu. ,,Navrhované využití věže jako turistického místa je skvělým způsobem, jak oživit tuto památku a zároveň nabídnout návštěvníkům jedinečný zážitek,“ uvádí lounská radnice. V minulých dech oživila myšlenku na využití vodárenské věže jako rozhledny. Otevření věže pro veřejnost by zvýšilo zájem turistů. Možnost vyhlídky by byla atraktivní jak pro místní, tak pro návštěvníky Loun. Protože chce radnice znát názor občanů, jestli by bylo využití vodárenské věže pro turistické účely vhodné a prospěšné pro město, vypsala anketu.


Že se dá věž využít pro turistické účely, zvažovala radnice již v letech 2009 a 2016. Stavba vysoká 36 metrů nabízí unikátní pohledy na město, České středohoří, Doupovské a Krušné hory, úvahy o jejím využití se proto ubírají právě směrem využití jako rozhlednu. ,,Vodárenská věž je jedním z hlavních symbolů Loun od roku 1936. V současné době je věž otevřena pouze výjimečně a jediná cesta na střechu vede úzkým tunelem po žebříku. Chtěli bychom využít potenciál věže jako turistického místa s impozantním výhledem na okolní krajinu. Jaký máte názor na tento nápad?“ uvádí se v anketě na portále www.munipolis.cz. Hlasování skončí 31. května. Smyslem ankety je získat názor občanů na využití vodárenské věže jako turistického mí-sta.

O vyhlášení ankety rozhodli radní na svém posledním jednání. Doporučili zabývat se původním návrhem stavebních úprav bývalé vodárenské věže, které vzešly z architektonické studie „Okno do Českého středohoří“ z roku 2009 a vytvořením nového veřejného prostoru v závislosti na výstupech z ankety. Studii nechalo tehdy zpracovat město. Počítá s vybudováním spirálového ochozu na vnější straně pod vrcholem věže. Na její střechu je výstup nahoru možný v první části po běžném schodišti, v místech bývalé tisícihektolitrové nádrže se pak musí prolézat několik metrů po žebříku relativně úzkým tubusem. Přestavba tohoto vstupu by byla technicky i finančně náročná, studie proto nabízí vybudování od nejvyššího podlaží venkovní rampy. Jak uvádí studie, ces-ta vzhůru je na vrcholu zakončena vyhlídkovou konzolou. Poslední rameno spirály je delší stranou směrováno na hlavní výhled (Krušné hory a České středohoří) a nabízí tak i při své malé šířce dostatek místa pro více návštěvníků. Na vrcholu vyhlídky budou panoramatické mapy. O sedm let později se myšlenkou v Lounech zabývali znovu, ale bez výsledku. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video