Na Liďák se chystají neonacisté. Policie ani město prý akci zabránit nemohou

Veronika Salášková 2012-09-20 00:36:00

Žatec – Neuplynulo ani půl roku od koncertu neonacistických kapel, který se v Lidovém domě konal u příležitosti narozenin Adolfa Hitlera, a už se zde připravuje další. Vedení města i policie o něm už nějakou dobu ví. Mohou se však na něj pouze dobře připravit. Současné zákony jim totiž neumožňují akci předem zabránit.

Na koncert nás upozornil Otokar Löbl, který o něm také informoval město a policii. Podle internetového odkazu, který nám zaslal, se akce bude konat v sobotu 29. září od 19 do 2 hodin. Organizovat by ji podle něj měl německý neonacista Hendrik Möbus. V průběhu večera mají vystoupit kapely, které podle sdružení Antifa, jež se zabývá informačním a praktickým bojem s neonacismem a ultrapravicí, opěvují rasismus a anisemitismus.
„Pan Otokar Löbl nás rovněž o připravované akci informoval. Jedná se o soukromou akci, na kterou se nevztahuje ohlašovací povinnost na úřadě a úřad zatím nemůže tuto akci nijak zakázat. Požádali jsme o spolupráci Policii ČR a Městskou policii Žatec. Těmto orgánům jsme předali veškeré námi dostupné a obdržené informace. Samozřejmě průběh akce budeme z naší strany monitorovat. V případě jakéhokoliv trestného činu či přestupku jsme ve spolupráci s policií připraveni tuto akci ihned ukončit,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová.
Německé zákony umožňují, podle slov Otokara Löbla, úřadům takovéto akce zrušit ihned, jakmile se o nich dozví, českým úřadům však toto legislativa nedovoluje. „V současné době činíme veškeré kroky, které nám legislativa umožňuje tak, abychom na celou akci byli ve spolupráci s policií řádně připraveni,“ dodala starostka Hamousová.
Podobně se vyjádřila i tisková mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. „Zabránit koncertu, který se bude konat v soukromém objektu a na soukromém pozemku, samozřejmě policie nemůže, ale situaci bude monitorovat a pokud dojde k nějakému narušení veřejného pořádku či k protiprávnímu jednání, bude připravena zasáhnout,“ vysvětlila Střelcová.
Stoupenci neonacismu se letos do Žatce nevypravili poprvé.  Pravděpodobně u příležitosti narozenin Adolfa Hitlera se 20. dubna v Lidovém domě konal koncert. Tomu předcházelo setkání ctitelů Třetí říše v roce 2009 opět v prostorách Liďáku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video