"Odboráři" na žatecké radnici chtějí prošetřit propouštění

Veronika Salášková 2012-11-07 00:20:00

Žatec – Nesouhlasnou reakci téměř poloviny zaměstnanců vyvolalo na žatecké radnici plánované slučování odborů a z toho plynoucí pro-pouštění. Vznikla zde iniciativa, která žádá zastavení a prověření chystaných změn. Její mluvčí vystoupil s požadavky na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. Jednání se protáhlo přibližně na hodinu.

Protest některých pracovníků městského úřadu vyvolalo po polovině října schválení nového organizačního řádu. Ten počítá se sloučením dosud samo-statných odborů majetku a rozvoje města, dále stavebního a vyvlastňovacího úřadu s odborem životního pro-středí a spojením kanceláře starostky s právním odborem. Počet zaměstnanců se tím má od 1. ledna 2013 snížit o osm, z 96 na 88 lidí. Proti tomuto rozhodnutí vznikla výše zmíněná iniciativa, která se staví na podporu těch, kteří mají být propuštěni z městského úřadu. „Iniciativu podepsalo 40 pracovníků radnice a 11 strážníků městské policie, kteří nejsou spokojeni se způsobem provedení reorganizace a s necitlivým propouštěním bez odborné diskuse,” sdělil Miroslav Jan Šramota z odboru sociálních věcí.
Šramota vysvětlil, že iniciativa není a priori odpůrcem reorganizace ani propouštění, ale chce věcnou, otevřenou a transparentní diskuzi.  Vadilo jim také, že řada zaměstnanců nezná svou novou pracovní náplň. „Informace o propuštění byla pracovníkům sdělena nevhodným způsobem,“ dodal Šramota.
„Překvapuje mě výraz drakonické propuštění,“ reagovala starostka Zdeňka Hamousová. „Tři lidé odchází do důchodu, dalších dvou by se odchod do důchodu týkal v brzké době. Takže se jedná o propuštění dvou referentů. Navíc jsme se snižováním stavů nešli až na krev, máme pořád ještě rezervu dva až tři zaměstnance,“ vypočítala starostka. Dodala, že na příští týden mají dohodnuté jednání se zástupci iniciativy.
„Rozhodně se nejednalo o unáhlený krok, jak se uvádí v iniciativě,“ nesouhlasil tajemník Petr Vajda. Vysvětli, že reorganizace se připravovala přibližně rok. Rada města během něj nový organizační řád projednávala devětkrát. „Připravený materiál má 239 stran,“podotkl Vajda.
Hlavním důvodem, proč vedení města k reorganizaci přistoupilo, je finanční úspora. V příštím roce, kdy bude vypláceno odstupné, bude činit pouze jeden milion korun, další rok už by však měla přinést miliony dva.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video