Rodiče se bojí posílat děti do školy

Jan Vnouček 2012-11-22 01:31:00

Nepomyšl – Pořádně naštvaní jsou v Nepomyšli na společnost Autobusová doprava Podbořany, která vozí jejich děti ze školy v Krásném Dvoře. Podle nich má její autobus nasazený na odpolední linku malou kapacitu a stojícím předškolákům tak při jízdě hrozí nebezpečí úrazu. Dopravní firma se ale brání tím, že kapacita vozu je dostatečná a objednaná Ústeckým krajem. Problém vidí ve špatné organizaci při nastupování.

Kritika nepomyšlské radnice, některých občanů městyse, ale i krásnodvorské školy se snáší na autobusový spoj č. 562778 Podbořany – Nepomyšl – Podbořanský Rohozec, který v době školního vyučování odváží v 15:15 hodin děti z Krásného Dvora přes Buškovice do Nepomyšle. „Jezdí tam krátký autobus s malou kapacitou míst. Tří a čtyřleté děti musí stát nebo sedět v uličce nebo na schodech. To je velmi nebezpečné a při každém prudším zabrždění se může stát nějaké neštěstí. Zvlášť teď , když přijde  zima. Přitom v 19 hodin večer jezdí dlouhá karosa, a ta je skoro prázdná. Proč to nemůžou vyměnit? Autobus přijíždí z Podbořan už naplněný a od nás nastupuje okolo 20 dětí, které si nemají, kam sednout.  Jsem už docela naštvaný.  V autě musíme vozit děti  připoutané v autosedačkách a v autobuse nikomu nevadí, že musí stát.  Rodiče o ně mají strach a v případě, že se to nezlepší, tak vážně uvažují, že nebudou děti do mateřské školky v Krásném Dvoře posílat. Jednal jsem s ředitelkou dopravce, ale byla dost neochotná. Ve spolupráci se školou jsme oslovili i krajský úřad, ale jejich reakce byla také vlažná a zatím se nic nezměnilo,“ je roztrpčen starosta Josef Lněníček. V obci se už mluví o petici a Lněníček to chce hnát „výš“.
Zástupce Autobusové dopravy Podbořany ale na tomto spoji žádný problém nevidí a o jeho posílení neuvažuje. Podle ní je kapacita příměstského linkového autobusu Isuzu Turquoise, který tuto linku obsluhuje, 45 sedících a stojících cestujících.
„To plně dostačuje a vyhovuje. Stížnost Nepomyšle řešíme v součinnosti s Krajským úřadem Ústeckého kraje. S ním máme smlouvu, kde je přesně nasmlouváno, jaké vozy na jakých spojích používat. Používáme odbavovací zařízení, takže přesně sledujeme, kolik jezdí cestujících, a víme, že tento autobus nejezdí přeplněný. Navíc máme jen určitý počet autobusů a nemůžeme kvůli jednomu spoji kupovat autobus za 4 milióny Kč pro 86 cestujících, který bychom stejně nenaplnili,“ tvrdí ředitelka firmy Radka Janáčková.  A proč nemohou linku posílit „velkou“ karosu, která ve večerních hodinách jezdí poloprázdná? „Tu užíváme na komerční lince do Prahy. Na lince dotované krajským úřadem musíme jezdit s autobusy, které jsou jím schválené a kraj si to sám sleduje,“ odpovídá a nabízí své řešení. „Měli by si to lépe zorganizovat při nastupování. Paní, co malé děti doprovází, by se měla domluvit se staršími školáky, aby nejprve pustili sednout ty malé děti,“ radí.
Druhý problém s dojížděním opačným směrem se už podařilo vyřešit. Ranní spoj z Nepomyšle do Krásného Dvora pravidelně nabíral při nastupování malých ratolestí několikaminutové zpoždění a školou povinní, tak přijížděli na vyučování pozdě. Ani zde se ale nepodařilo vyjednat s krajem změnu jízdního řádu. Proto Základní škola v Krásném Dvoře přistoupila k posunutí prvního zvonění. Od 12. listopadu tedy školní vyučování začíná až od 8:00 hodin. „Máme nyní možnost hýbat s přestávkami, tak jsme odpoledne některé trochu pokrátili, aby děti stíhali odpolední spoj domů,“ doplnila ředitelka školy Ivana Bejčková.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video