Jako bychom objevili hrobku faraona

Jan Vnouček 2013-02-16 01:13:00

Libyně – Šest koster a několik záhad vykopali nadšenci při archeologickém průzkumu kostela sv. Jiljí v Libyni. Již v lednu při vykopávkách přímo v podlaze svatostánku narazili před presbytářem na cihlovou klenbu, která signalizovala existenci hledaných podzemních prostor. Po očištění vrchní části nalezli schody a zazděný vchod do hrobky. Další snímky z místa nálezu zde.

Začátkem února po vydání všech možných povolení a sepsání odborných posudků pak mohli hrobku za účasti archeologů otevřít.
Na vzrušující akci se přišlo podívat i mnoho místních zvědavců. „Filip Havrda přinesl od své manželky celý plech palačinek, abychom prý nevyhladověli. Když jsme odstranili poslední kámen, nastalo hrobové ticho a lidé se báli promluvit. Pro mnohé to byl zážitek, jako bychom objevili hrobku faraóna. Pak se dlouho měřilo, fotilo, zapisovalo. Po obědě se začala odstraňovat suť a pomalu se nám odkrývalo celkem šest koster. Jedna byla zřejmě dětská a jedna nebyla v rakvi,“ popsala zajímavý objev Jitka Kantová, jednatelka sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni. „Kosti byly tak poskládané, jako by snad ten člověk před smrtí seděl v rohu hrobky,“ navázal na svou manželku Richard Kanta a přidal k  tomu hororovou hypotézu o tom, že mohlo jít buď o neúmyslné, nebo úmyslné pohřbení zaživa.
Protože při prosívání sutě byl objeven i křížek a několik mincí, nejstarší s datací 1580, a cihly použité při vyzdívce hrobky se užívaly v době renesance, datují objevitelé stáří kosterních pozůstatků v širokém pásmu od renesance do přibližně roku 1680, kdy se ještě nalezenou mincí mohlo platit. Podrobnější průzkumy nalezených zbytků dřeva a kostí mohou prozradit více.
Akce se zúčastnili také archeologové z Mostu – p. Volf a student archeologie Peksa z Podbořan. Na místě, které se původně propadalo, a kde se hrobka původně předpokládala, objevili velmi staré hroby.
Skupina okolo občanského sdružení hodlá v odkrývání zapomenuté historie Libyně dále pokračovat. Jejich bádání může značně rozšířit vědomosti o dějinách Lubenecka. Když ne o „tvrdá“ historická zjištění, tak alespoň o nové záhady a legendy.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video