Černý Petr zůstal Drahonicím. Věznice doplatí na krátkozraká úsporná opatření

Jan Vnouček 2013-03-26 09:53:00

Drahonice – Tak to je rána! Věznici Drahonice na Podbořansku čeká definitivní zrušení. Její další provoz je prý nehospodárný. Budovy mají být převedeny nebo prodány. O konci významného zaměstnavatele našeho regionu rozhodlo na návrh Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR (VS) ministerstvo spravedlnosti. Věznice Nové Sedlo na Žatecku, druhá ze dvou věznic v okrese Louny, by měla pravděpodobně zůstat zachována.

„Vedení VS ČR k tomuto kroku při-stoupilo na základě analýzy dopadu amnestie prezidenta republiky. Po amnestii v Drahonicích klesl po amnestii počet vězněných osob z 296 na sou-časných 170. Další provoz věznice by tak byl nehospodárný. Kromě toho má věznice v havarijním stavu kotelnu, kterou by bylo nutné nákladně rekonstruovat,“ potvrdilo neblahou zvěst, která se již několik měsíců šířila Podbořanskem vedení věznice.
Přitom drahonický nápravný ústav se rozhodně nepotýká s výrazným pod-stavem trestanců. Při celkové kapacitě 228 je naplněný zhruba z 80 % kapacity. Před amnestií se k 1. lednu na celách tlačilo 296 vězňů. Jak „mimo záznam“ sdělil jeden ze zainteresovaných, vychovatelé nyní konečně mohli individuálně pracovat s odsouzenými a nezabývat se jen udržováním kázně a ostrahou, jak tomu bylo dosud.
„Nahoře si zřejmě myslí, že už se nebude krást a věznice nebudou potřeba, jinak si to nedovedu představit. Vždyť je za chvíli zase nebudou mít kam dávat,“ poukazuje na zjevnou krátkozrakost tohoto rozhodnutí předseda Svazku obcí Podbořanska Miroslav Brda, který jménem mikroregionu kontaktoval senátora Marcela Chládka.
Ten přislíbil pomoc a vznesl dotaz na ministra Pavla Blažka. „Ministr to bohužel potvrdil, jen se moc divil, jak se tato informace dostala ven, protože to mělo být oficiálně zveřejněno až po Velikonocích,“ prozradil Chládek. „Ministr mi také slíbil, že do Drahonic vyšle svého náměstka, který tam tento postup vysvětlí a sdělí pracovníkům, co s nimi bude. U toho chci každopádně být. A jen doufám, že kroky, které ministerstvo udělá, budou mít co nejmenší dopad na nezaměstnanost, jde o práci stovky lidí,“ doplnil senátor za lounský okres.
V Drahonicích pracuje zhruba 110 občanských zaměstnanců a příslušníků vězeňské služby. „Vězeňská služba se bude snažit jim nabídnout nové uplatnění,“ přislíbilo vedení drahonického nápravného zařízení. Přesto se někteří z nich již poohlížejí po novém zaměstnání. Objekt věznice má být nabídnut státním subjektům k bez-úplatnému převodu. V případě, že o něj nebude zájem, nabídne se majetek k prodeji.
Z vývoje situace je nešťastný i Bohumil Peterka, starosta Lubence, pod který obec Drahonice spadá. „Budeme apelovat na zachování věznice, jestli to bude něco platné. Byla by to pro náš region další rána,“ říká.
Již v lednu navrhla vězeňská služba dočasné zakonzervování poboček věznic ve Velkých Přílepech, Poštorné a Vyšních Lhotách.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video