Někteří zaměstnanci dopadli hůř, než vězni

Jan Vnouček 2013-05-19 01:26:00

Drahonice – Trestanci ze zrušené Věznice Drahonice už „sedí“ jinde a je o ně dobře postaráno. K některým bývalým zaměstnancům této káznice se vedení vězeňské služby zachovalo o poznání hůře. Kvůli jejímu uzavření totiž o živobytí přišlo třicet z nich, tedy celá čtvrtina. Došlo tak na slova kritiků tohoto kroku, kteří tvrdili, že pro všechny zaměstnance se v rámci vězeňské služby uplatnění nenajde.

Tisková mluvčí generálního ředitelství ale takový výklad odmítá. „Většina příslušníků a občanských zaměstnanců z věznice Drahonice využila nabídky vězenské služby a našla uplatnění v jiných věznicích,“ tvrdí Gabriela Pohlová. Ze 114 zaměstnanců pokračuje ve službě 84 z nich. „Z celkového počtu 61 příslušníků věznice Drahonice nabídku nevyužilo 7 z nich. Z celkového počtu 53 občanských zaměstnanců ukončilo pracovní poměr 23,“ upřesňuje.
Jeden z bývalých zaměstnanců, který si nepřeje zveřejnit své jméno, poukazuje právě na velký počet propuštěných občanských zaměstnanců. „Buď nedostali žádnou nabídku, nebo nabídku neakceptovatelnou,“ stěžuje si.
To potvrzuje finanční účetní Kateřina Beňová, která musela odmítnout nabídnutou pracovní pozici ve Vinařicích u Kladna. „Je to pro mě moc daleko a po odečtení nákladů na dojíždění by mi z platu moc nezbylo,“ usmívá se trpce.  Přesto si myslí, že vhodná místa by pro ni v bližších nápravných zařízeních byla, ale nikdo jí je nenabídl. „Jsou prý zakonzervovaná,“ dodává. Po skončení výpovědní lhůty ji tak zřejmě čeká registrace na úřadu práce.
Lépe než ona dopadli příslušníci vězeňské služby.  Z nich přešla do jiných věznic drtivá většina. Přesto se někteří museli podle dobře informovaného zdroje smířit se zařazením do nižších platových tříd a oželet cestovné a stravné. Dojíždí nyní do Plzně, Ostrova, Kynšperka, Nového Sedla či Oráčova. Ještě lepšího zacházení se dočkali specialisté oddělení výkonu trestu. Vychovatelé, pedagogové a sociální pracovníci dostali pracovní pozice v nejbližších nápravných zařízeních v Oráčově a v Novém Sedle. Jejich platové náležitosti byly udrženy na stejné úrovni jako v Drahonicích.
V prázdném drahonickém areálu ještě pracuje likvidační skupina, která připravuje věznici na předání novému majiteli. Ten bude znám nejdříve na podzim.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video