Porota i diváci ve vzácné shodě

Redakce 2013-07-08 00:37:00

Prostějov/Louny – Divadelní soubor Třetí věk Louny přiváží z Wolkrova Prostějova dvě vzácné ceny – Cenu diváka a Cenu poroty s nominací na Jiráskův Hronov! 56. přehlídka uměleckého přednesu a divadla poezie se konala od 11. Do 15. června v Prostějově, na přehlídku postoupili z krajských kol recitátoři sólisté (pro ty přehlídka žatvou končí) a divadla poezie (ty usilují o nominaci na národní přehlídku v Hronově).  

Lounské herečky přivezly na přehlídku autorskou hru Stáří není pro zbabělce a nadchly publikum i odbornou porotu. „Skupina starších dam vstoupila do vln bazénu velmi nebezpečného, do vln autorské osobní výpovědi. V jejich případě bychom předpokládali výpověď o problémech stařeckosti, o světě opuštěnosti a bezvýchodnosti. Ale tyto dámy nejsou žádní zbabělci, ve vlnách plavou lehce a nepotopí se, jsouce nadlehčovány životním elánem, humorem a moudrostí. A za to, že jejich plavba není dramatem Titaniku, ani plácáním v kaluži, může záchranný kruh, jež jim nafoukla jejich režisérka Renata Vordová. Jako jejich výplň použila jejich vlastní slova, příběhy a životní útržky, uspořádala je do výborně sepsaného scénáře, “ napsala porotkyně Ema Zámečníková.

Divadelní zkratka, prvky absurdního dramatu, dokonala práce s rekvizitou a k tomu banální hra „na pravdu“, a hlavně naprostá uvěřitelnost výpovědí přesvědčila diváky i porotu.
Divadlo Point doslova praskalo ve švech, na holky z Loun byli zvědaví nejen kolegové- divadelníci, ale i Prostějovští, kteří soubor dobře znají. Třetí věk Louny byl na přehlídce již potřetí. V roce 2009 s představením Včera se mi zdálo ( Cena diváka a Cena poroty s nominaci do Hronova), v roce 2011 s představením A modrý z nebe byste nechtěli? (Cena diváka a Zvláštní cena poroty za autentickou reflexi 20. století s jedinečným osobnostním vkladem).
Divadelní soubor Třetí věk Louny je součástí projektu Třetí věk, který funguje při lounské knihovně od roku 2006. Soubor byl založen v roce 2008, od počátku pod vedením režisérky Renaty Vordové. V současné době má na repertoáru tři autorské hry. K šesti zakládajícím členkám souboru – Věře Rücklové, Růženě Horákové, Míle Kernerové, Anně Šťastné, Heleně Hajné a Evě Venclíkové se přidala Zinaida Tyburcová, Anna Železná a služebně nejmladší Hana Dvořáková.
Technicky soubor zabezpečuje Petr Kučera a Arnošt Hajný a jako produkční Dagmar Kučerová. Finanční podporu pak poskytuje OS Lounští Lounským.
Pro lounské diváky mimořádně uvedl soubor hru uplynulé úterý 25. června na domácké scéně Klub(ovny) Luna. (Dagmar Kučerová, produkční)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video