Ministr slíbil pomoc městu

Alla Želinská 2015-03-11 09:18:00

Postoloprty – Váš občanský průkaz, prosím! Takhle byl vyzván a musel se legitimovat ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), když v pátek v poledne ve sběrně surovin v Postoloprtech chtěl odevzdat osm kilogramů železa. Ministr totiž – takzvaně „v utajení“ – přijel zkontrolovat, jak v praxi funguje nová vyhláška zakazující výkup kovů od fyzických osob za hotovost. Vše tudíž muselo vypadat věrohodně.

Vedoucí sběrny, postoloprtský podnikatel Pavel Růžička (je to zastupitel a radní města, rovněž za ANO), „zákazníkovi“ podrobně vysvětlil, že vyplatit za kovošrot peníze v hotovosti mu nemůže a na místě Brabcovi předvedl elektronické zaplacení částky za odevzdané železo prostřednictvím bankovního účtu nebo složenky. Cílem vyhlášky platné od 1. března je ztížit výkup zejména nepoctivcům, kteří železo kradou. V případě problémů jsou pak lépe dohledatelní. Ministra snímala nejen kamera zpravodajského štábu pohotové celostátní televize, ale i bezpečnostní kamery v areálu sběrny, které využívá v případě potřeby i policie. Sběrna při kontrole obstála se známkou „velmi dobrá až výborná“, jak pronesl ministr. Trochu složitější je ovšem každodenní realita.
„Co se týče administrativy, elektronické evidence tržeb, na nová opatření jsme se připravili. Je pravda, že teď projde bránou jen pár lidí, zpracováváme „zásoby“ z konce února, kdy železo nosili mnohem víc, aby to stihli před vyhláškou. Většinou nevěděli, zda potom vůbec budeme vykupovat, takže všem vysvětlujeme nová pravidla. Doufám, že si lidé zvyknou, protože pokud by tento útlum trval další měsíc či dva, pak už by to pro sběrnu problém byl. Už teď jsme museli snížit počet zaměstnanců ze čtyř na dva. Hlavně aby zákon dodržovaly všechny sběrny stejně,“ řekl Růžička.

Více informací najdete v tištěném vydání týdeníku Lounský press

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video