Úvod   /   Zprávy   /   Sbírka Máme vybráno

Sbírka Máme vybráno

Alla Želinská 2015-05-15 08:41:00

Lenešice, Velká Černoc, Vroutek – Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem vyhlásil již čtvrtý ročník projektu k financování památek s názvem Máme vybráno. Jeho součástí je také soutěž veřejných sbírek na obnovu památek, kdy může veřejnost elektronicky hlasovat pro vybrané památky. Deseti sbírkám s největším počtem hlasů budou díky soutěži poskytnuty příspěvky od 30 do 5 tisíc korun. O Cenu veřejnosti se letos uchází celkem 127 veřejných sbírek, z nich tři jsou z našeho okresu. Pod číslem 112 soutěží sbírka Lenešického okrašlovacího spolku na rekonstrukci kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích, číslo 116 patří sbírce sdružení Historic Velká Černoc na opravu kostela sv. Václava ve Velké Černoci a pod číslem 117 se o hlasy lidí uchází vroutecké občanské sdružení Budíček se sbírkou na obnovu kostela sv. Jana Křtitele a přilehlého hřbitova ve Vroutku.

„Hlavním úkolem našeho sdružení je rekonstrukce věže kostela sv. Šimona a Judy, která se v roce 2008 zřítila, a restaurování mobiliáře. Vyzděné klenby a mohutné pilíře nové věže již očekávají návštěvníky kostela. Zároveň dávají jasně najevo, že jim ještě chybí mnoho dodělat a upozorňují návštěvníky, že se pohybují na staveništi,“ přiblížil předseda Lenešického okrašlovacího spolku Zdeněk Plaček. Z iniciativy spolku také prošla před pěti lety rekonstrukcí Husova zvonice v Lenešicích.

Občanské sdružení Historic Velká Černoc se stará o kostel sv. Václava ve Velké Černoci – opravu varhan a jejich průběžnou údržbu, ladění a provoz. „Na černockém kostele je nová střešní krytina, zrestaurované věžní hodiny včetně hodinového stroje odbíjejícího každou celou a je zajištěno alespoň provizorní zasklení vitrážových oken. Dokončené je též venkovní osvětlení kostela a došlo i na zrestaurování varhan. Do budoucna je naším záměrem zrestaurování hodnotného dřevěného hlavního oltáře poškozeného dřevokazným hmyzem a samozřejmě fasáda kostela,“ sdělila Jiřina Čajková ze sdružení Historic Velká Černoc.

Čtenáři mohou přispět také k tomu, aby mezi vybranými byl vroutecký kostel sv. Jana Křtitele. „Poslední dva roky se snažím s dalšími lidmi zachránit vroutecký kostel sv. Jana Křtitele. Jeho stav je velmi zlý a střecha děravá jako řešeto. Kus práce jsme už udělali, přilehlý zrušený hřbitov už začíná mít důstojnou podobu, otevře se brzy veřejnosti jako klidová zóna a zapojujeme do všeho i naší nejmladší generaci. Aby si vytvořili pozitivní vztah k místnímu kulturnímu dědictví a záleželo jim na jejich okolí,“ říká David Šebesta ze sdružení Budíček, kterému záchrana kostela leží na srdci.

Veřejné sbírky ve prospěch tohoto a dalších dvou kostelů z našeho okresu nyní mohou reálně získat v soutěži Máme vybráno desítky tisíc na opravy.  A to i díky vašim hlasům, vážení čtenáři. Hlasování probíhá do 20. května na adrese www.mamevybrano.cz v záložce Hlasování (napravo je modré tlačítko Chci hlasovat, do emailu vám obratem přijde odkaz pro potvrzení hlasu, když na něj klikněte, až v ten moment se váš hlas započítá).

Slavnostní setkání s oceněnými a vyhlášení výsledků se uskuteční začátkem června v Praze v klášteře dominikánů.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video