Ministr zamítl odvolání odpůrců úložiště: Průzkumy mohou začít už za rok, ale lidé se nevzdávají

Alla Želinská 2015-06-04 13:23:00

Lubenec, Blatno – Ministr životního prostředí zamítl odvolání odpůrců úložiště proti povolení průzkumů. Hledači úložiště chtějí v okolí Blatna a Lubence začít s průzkumy příští rok na jaře. Lidé na Podbořansku se se nevzdávají a chtějí protestovat i dál.

„Rozhodnutí ministerstva je sice konečné a nelze se proti němu odvolat, ale již z toho, že se se spoustou námitek námi podaných ministr Richard Brabec nejen nevypořádal, ale je evidentně ignoroval, je vidět politickou snahu dojít svého za každou cenu. Nevím, jestli si je pan ministr vědom, že následné žaloby díky tomu může prohrát. Nebo že by byla snaha se raději nevrtat ve zbytečném rozhazování peněz za průzkumy, které již proběhly? Na začátku jsme jen tušili a dnes ze všech stran kouká, že vlastně vůbec nejde o bezpečnost případně nějakou hospodárnost řešení, ale jen a pouze o peníze a politické kariéry. A musím se dnes smát úšklebkům bývalého starosty pana Peterky z Lubence nebo starosty Pavla Beneše z Blatna, když jsme jim na počátku říkali, že na názor obcí nikdo brát zřetel nebude,“ říká jeden z odpůrců úložiště Richard Kanta z Lubence.
Podle něj je zastupitelstvo obce je vázáno referendem a tak reagovat musí. „S právníkem jsme se dohodli, že podáme žalobu na vydané rozhodnutí a požádáme soud o předběžné opatření a tím pozastavení možnosti průzkumů v naší lokalitě. Dle jeho názoru máme pro již zmíněné nevypořádání se s několika našimi námitkami vcelku velkou šanci uspět. Pokud se povede, je nám jasné, že to neznamená konečné vítězství, ale snažíme se i mezi politiky. Momentálně usilujeme o prostor pro toto téma v poslanecké sněmovně,“ dodal Kanta.

 

Více informací najdete v tištěném vydání týdeníku Region Podbořanska

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video