Hladina potoku Hasina na Podlesí místy vystoupala na stoletou vodu

Jarka Cibulková 2011-09-02 00:00:00

Lounské Podlesí – Noční bouřka, která zasáhla Lounsko ze středy na čtvrtek minulý týden, přinesla plno srážek. Pršet začalo krátce před půlnocí a nejvíce postiženými oblastmi se staly obce Pnětluky a Konětopy.

Jinak klidný potok Hasina, který teče z Pnětluk do Konětop, s sebou nesl obrovské klády, odpadky a kusy plotů, které pak zabarikádovaly propustky pod mostky. Ještě ve středu 24. srpna navečer teklo podle statistik životního prostředí Městského úřadu v Lounech Hasinou ani ne 20 cm vody. Od jedné hodiny v noci se koryto potoka začalo naplňovat, v 5 hodin kulminovala hladina na 210 centimetrech. Třetí povodňový stupeň, který je zaznamenám pro tento tok ve výšce zhruba 102 cm, tak byl téměř jednou tolik překročen.
Největší paseku nadělala voda v Zadním konci v Pnětlukách, kde je úzké koryto a zhruba u pár domů zaplavila zahrady. V několika případech, jako u Vašatů, kteří byli dlouhou bouřkou postiženi nejvíce, se po ucpání propustní skruže dostala i do obytných prostor. Vletěla naštěstí pouze do spodní kuchyňky. Hladina vody na baráku se zastavila zhruba v půl metru. U sousedů zase rozbouřená voda odnesla zahradní domek, bazén, lavičky. U Valdů ujelo kus břehu. Velká část vody ovšem tekla i z polí. „Během tří hodin bylo všechno pod vodou. Voda nám odnesla i 500 litrový sud. Ještě štěstí, že manžel včera položil od pole roury k odtoku, aspoň část vody tím tedy stekla,“ svěřila se Anna Vašatová. Na Kopci zase voda s sebou přinesla kameny a bahno z polí. Dříve se všude udržovaly strouhy, dneska už tu skoro žádná není a tak všechno teče šúsem dolů. Problémem také zůstává, že lidé často okolí potoka upravují, dávají do jeho koryta drenážní trubky, které pak při větší vodě tvoří barikádu. Někdo si také plete potok se skládkou a hází tam, co se jim hodí pod ruku. Při větší vodě pak mají všechen odpad sousedé na zahrádce. V Konětopech se potok dostal ze svého koryta na návsi. Do dvou bytovek pak voda spláchla s sebou bahno.
Ihned ve čtvrtek starosta Pnětluk Ladislav Andrt zkontaktoval správce toku – Lesy ČR. S ing. Černajem pak prošli obě koryta, jak v Pnětlukách, tak v Konětopech a přislíbil, že podá na vedení podnět k vypracování studie na vyčištění toku. Potok v Konětopech naposledy čistili vězňové zhruba před deseti lety.
Koryto potoka pak voda překročila v úzkých místech směrem na Hřivice, u Touchovic je vidět, kam až voda vystoupala, na poli jsou totiž zanechané PET lahve, klacky a odpadky. Přímo v Touchovicích na hřišti, kde probíhají neustále nějaké rekonstrukce, stála voda ještě v pátek dopoledne. „Voda z Hasiny vytekla naštěstí mimo obec. Mírně to zatopilo objekt čističky. Voda nenadělala nic hrozného,“ sdělila na náš dotaz starostka Jimlína Jana Mikovcová.
Lounští hasiči ve čtvrtek časně ráno zasahovali u Hořan, kde odstraňovali spadlý strom přes cestu od Hřivic. Jejich kolegové z Líšťan zase uklízeli větev v Ročově. Výjezd dobrovolných hasičů zaznamenali i v Panenském Týnci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video