Podmínky za krádeže a prodej xenonových žárovek

Jarka Cibulková 2015-09-09 12:24:00

Louny, Žatec – S podmíněnými tresty odešla od Okresního soudu v Lounech pětice mladých mužů. Podle obžaloby státní zástupkyně měl směnový vedoucí Martin Diviš odcizit postupně od června 2013 do dubna roku 2014 přes patnáct set kusů xenonových žárovek ze žatecké firmy Koito. Dopomohlo mu k tomu i lepší automobilové stání, které měl zajištěné kvůli nemoci svého otce. Žárovky nasypal do igelitové tašky a pod vestou je odnášel do auta. Většinou tímto způsobem odnesl dvě bedýnky žárovek. „Zneužil své pozice, byl nejvyšším managerem při nočních směnách. Nevím, co ho k tomu vedlo, neměl žádné finanční problémy, měl zajištěnou rodinu. Možná, jak se říká, příležitost dělá zloděje…,“ zmínila ve svém závěrečném návrhu státní zástupkyně.

Od Diviše pak žárovky putovaly k dalším dealerům, někteří je prodávali známým do autoservisů, jiní je za tučný peníz nabízeli na internetových portálech. „Obhajoba jednoho z obžalovaných je zcela scestná, že je koupil od neznámého muže v baru a dále je prodával. Musel vědět, že jsou odcizené. Dva z obžalovaných byli v době páchání trestného činu nezaměstnaní a přivydělávali si tím,“ shrnula obžaloba.
I když dva z obžalovaných uhradili škodu, soud nevyhověl návrhům jejich právních zástupců, kteří požadovali zproštění, nebo zastavení trestního stíhání či uložení peněžitého trestu.
Hlavního aktéra, Martina Diviše, soud odsoudil za krádež na dva a půl roku se zkušební dobou čtyři roky. Navíc musí doplatit rozdíl ve škodě a již uhrazené částky, který činí téměř čtvrt miliónu korun. Ostatní obžalovaní si vyslechli taktéž podmíněné tresty, většina z nich si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Krádeže xenonových žárovek ze žatecké firmy soud řešil již dříve, znám je také případ, kdy manželé prováželi žárovky ukryté v barelu se zbytkem jídel. Ani nyní po čtyřměsíčním policejním vyšetřování kvůli výše popsanému skutku se po krádežích neslehla zem. I když firma zvýšila bezpečnostní opatření, soud řešil další skutek, naštěstí se jednalo o pár žárovek a ne o stovky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video