Radních bude možná sudý počet

Veronika Salášková 2015-10-13 14:16:00

Žatec – Zastupitelé se v pondělí 5. října podvečer sešli na radnici, aby jednali o nové podobě a složení rady. Dokázali se zatím shodnout na tom, že radních by byl netypicky sudý počet. Na konkrétních jménech se však zatím neusnesli.

„V průběhu léta jsme si od jednání o radě dali pauzu, protože každou chvíli byl někdo mimo Žatec. Zastupitelé si mezitím vyzkoušeli současný model, kdy zastupitelstvo převzalo pravomoce a povinnosti rady. Musím říct, že zatím nám to funguje a zastupitelé jsou zodpovědní. Držíme termíny rady, takže zatím nemáme v ničem prodlevu,“ sdělila na náš dotaz starostka Zdeňka Hamousová. Dodala, že hned na úvod schůzky si městští poslanci jasně řekli, že se buď domluví, nebo budou pokračovat v současném modelu. Na jednání padl návrh, aby rada měla sudý počet členů a v zastupitelstvu tak neměla převahu ani jedna ze skupin zastupitelů. „Bylo by to vyvážené tři ku třem. Věci, kde by nastala rovnost hlasů, by pak rada postoupila zastupitelstvu pro široké rozhodnutí. Což by pravděpodobně nastalo jen v minimálním počtu případů,“ okomentovala navržený model starostka. Dodala, že na konkrétním personálním obsazení nových členů rady se však zatím neshodli. „Zastupitelé upřednostňují v případě volby nových radní větší shodu než jen těsnou nadpoloviční většinu tvořenou jedenácti hlasy. Zatím navržená jména by ji však nejspíš nezískala,“ vysvětlila Hamousová.
O novém složení rady tak budou zastupitelé v nejbližší době opět jednat. Žatec je bez usnášeníschopné rady od konce června, kdy počet radních klesl po odchodu Karla Krčmárika na pouhé čtyři. Nejnižší počet radních je však ze zákona pět.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video