Stát se kastelánkou, to byl můj dávný sen. A nelituji toho, říká Michaela z Krásného Dvora

Alla Želinská 2015-10-20 11:26:00

Když se Michaela Hofmanová, rodačka z Prahy, hlásila v roce 2007 na místo kastelánky státního zámku Krásný Dvůr, možná ji tehdy ani ve snu nenapadlo, že v půvabné barokní historické stavbě stráví pracovně nepřetržitě dalších osm let. Za tu dobu se jí s manželem narodily dvě děti, s nimiž bydlí na zámku. Stát se kastelánkou, to byl dávný sen Michaely. Co se za tu dobu podařilo a co ještě zámek i jeho návštěvníky čeká, o tom i dalších věcech jsme si se sympatickou sportovně založenou ženou pěkně popovídaly.

Na zámek jste přišla v roce 2007. Jaké byly začátky, jak jste se tu zabydlela?
Stát se kastelánkou byl můj dávný sen. Během vysokoškolských studií jsem provázela návštěvníky po benediktinském klášteře v Kladrubech. Později jsem pracovala na ústředním pracovišti Národního památkového ústavu v Praze i na územním odborném pracovišti v Plzni. Když bylo vypsáno výběrové řízení na kastelána zámku Krásný Dvůr, věděla jsem, že to chci minimálně zkusit, ač nepocházím z tohoto regionu. Když jsem byla vybrána, začátky nebyly jednoduché. Ani po letech však stále nelituji svého rozhodnutí. Práce mě naplňuje. Krásnodvorský zámecký areál skrývá ohromný potenciál a je skutečnou oázou uprostřed zdejší úrodné zemědělské krajiny. Život na venkově bych už za ten městský dnes neměnila.
Jaké byly vaše plány? A podařilo se vám již některé realizovat?
Plánů bylo spousta. Zajistit stavební obnovu objektu, oživit zámek kulturními akcemi, začít s edukačními programy, zatraktivnit současnou expozici zámku, stabilizovat personální obsazení týmu pracovníků, pustit se do obnovy romantických parkových staveb i do vlastní rekultivace zámeckého parku. Některé plány se daly začít realizovat velmi brzy, u některých je to složitější a jsou spíš během na delší trať. Snad se ale postupně daří jednotlivé dílčí aktivity naplňovat, i když práce je tu ještě na desítky let.
Kolik návštěvníků ročně přivítáte? Jste s tímto číslem spokojená?
V předchozích dvou letech se návštěvnost zámeckých prohlídek a akcí pohybovala kolem 12,5 tisíce osob, letos se blíží k 15 tisícům, přičemž toto číslo nijak nezachycuje návštěvníky zámeckého parku, do kterého jich ročně zavítají tisíce. S letošním výsledkem jsem velmi spokojena a věřím, že s otevřením obnoveného Gotického templu v příštím roce návštěvnost našeho zámeckého areálu ještě vzroste. Byla bych ráda, kdybychom například v horizontu pěti let dosáhli návštěvnosti 25 tisíc lidí za rok.
Během roku pořádáte velkou spoustu akcí. Kterou z nich máte nejraději?
Mám ráda všechny naše kulturní akce. Každá má svou historii, svou atmosféru a své návštěvníky. Každou se snažíme připravit tak, aby se líbila nejen nám pořadatelům, ale i návštěvníkům. K mým favoritům však přece jen patří podzimní Jablečný den a Krásnodvorské koncerty pozdního léta.
Jablečný den – kdo přišel s tímto nápadem a jaké novinky přinášíte, aby to nebylo „každý rok to samé“? Kolik lidí přišlo letos?
Před pěti lety jsme já s manželem společně s manželi Fialovými z Krásného Dvora dali hlavy dohromady, každý přišel s nějakou myšlenkou a zkušeností a výsledkem byl 1. ročník Jablečného dne. Od té doby se stále učíme, vylepšujeme detaily, obměňujeme kdeco, jen aby výsledek byl co nejpříjemnější. Základní úspěšný koncept rodinné podzimní slavnosti úrody s domácími jablečnými koláči, záviny, buchtami a podobně se však nemění. A mě těší velmi příznivé ohlasy od návštěvníků i jejich enormní počet, který stále narůstá a letos se včetně neplatících dětí a hostů vyšplhal odhadem ke třem tisícům. A to nás zavazuje k dalším ročníkům v minimálně stejné kvalitě.
S jak velkým týmem lidí pracujete?
Na zámku je stabilně 12 pracovních pozic, včetně té mé. V průběhu sezóny zaměstnáváme ještě asi pět průvodkyň, které vypomáhají se zajišťováním návštěvnického provozu především v letních měsících. Tento rok byla navíc vytvořena tři dočasná pracovní místa, která bezprostředně souvisejí s obnovou Gotického templu v parku. Všem zaměstnancům zámku patří velký dík za to, že se zapojují do všech aktivit, které správa zámku zajišťuje kromě běžného provozu, a jsou připraveni plnit úkoly nad rámec svých běžných rolí.
Kromě zaměstnanců vám pomáhají obětaví dobrovolníci, které jsem potkala třeba na Jablečném dnu, je to tak?
Ano. Velmi si jejich podpory vážím. Dobrovolníci se podílejí jak na přípravě, tak na organizačním zajištění celé akce. Bez jejich pomoci by uspořádání takové velké akce nebylo možné a já všem, kteří se letos zapojili nebo akci jinak podpořili, moc děkuji.
Co je vlastně přesně náplní vaší práce?
Je to neuvěřitelně rozmanitá škála činností. V první řadě musí být kastelán manažer, který odpovídá za komplexní chod i ochranu památkového objektu. Do mé pracovní náplně patří dále například personalistika, vedení návštěvnického provozu, komplexní ekonomika, stavební rekonstrukce a restaurování, prezentace a expozice, kulturní akce, organizace svatebních obřadů, komunikace s médii a reklama, spolupráce s partnerskými organizacemi, provoz zámeckého parku…
V parku máte novinku – projížďky kočárem zapřaženým dvěma hnědáky. Kdo se o ně stará? V zimě koníci budou odpočívat?
Pravidelné projížďky kočárem nebo spíše bryčkou ve vlastní režii jsme začali provozovat tento rok v květnu díky bezúplatnému převodu koní a dalšího souvisejícího majetku od Národního parku Šumava. Koně jsou v péči paní Ivety Vaškové, která byla přijata k této práci díky svým předchozím dlouholetým zkušenostem. V případě zájmu a příznivého počasí budou koníci pracovat i přes zimu. Jízdy je možné si rezervovat na tel. 778 709 821.
Asi největší událost letošního roku je začátek obnovy Gotického templu – jak probíhají práce? Co se ještě stihne do konce tohoto roku?
Na obnově templu se intenzivně pracuje. Do konce roku by měly být hotové veškeré tesařské a většina kamenických prací, vnější i vnitřní omítky. Dokončeny by měly být i restaurátorské práce na soše polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga. Polní maršál již získal opět hlavu a postupně se mu zjemňují rysy a přibývají další chybějící atributy.
Jaké další opravy proběhly na zámku v posledním roce?
Konečně se nám podařilo zajistit opravu a nátěry dožilých oken v prvním patře jižního průčelí zámku. Zároveň jsme se pustili do obnovy stájí. Do nových boxů by se měli koně nastěhovat již v průběhu října.
Co se děje v parku, v čem spočívá jeho údržba?
V parku byly letos v zimě postupně káceny stromy v havarijním stavu. V závěru roku by měla naopak proběhnout nová výsadba mladých stromků. Jsem ráda, že se nám letos podařilo realizovat obnovu brodecké lávky. Práce na údržbě koryta potoka by měly ještě pokračovat do konce roku i v roce následujícím. V parku udržujeme cesty hrabáním listí, doplňováním materiálu, dále louky sečením a mulčováním, stromy zdravotními či bezpečnostními řezy a les vyřezáváním náletů.
Co je největší pýchou zámku?
Asi právě rozlehlý přírodně krajinářský park. Jedná se skutečně o unikátní umělecké dílo, které bylo vytvořeno hrabětem Janem Rudolfem Černínem na konci 18. století. Díky nákladné obnově všech dochovaných parkových staveb v 60. letech minulého století můžeme park obdivovat stále alespoň v obrysech, v jakých byl stvořen. Park by si však nyní zasluhoval celkovou regeneraci včetně citlivé rehabilitace parkové architektury. Takový úkol však můžeme zvládnout pouze za pomoci velkých evropských peněz.
Dočkají se návštěvníci také důstojné podoby míst, kam i král chodí pěšky?
Ano, určitě, pevně tomu věřím. Již několik let tvrdíme, že v nejbližší době dojde k rekonstrukci zámeckých toalet. Věřím, že přes všechny komplikace k očekávané rekonstrukci skutečně dojde po ukončení letošní návštěvnické sezóny. Moderních toalet na úrovni 21. století by se návštěvníci měli dočkat na jaře příštího roku.
Mohou se návštěvníci těšit na nějakou novinku v nejbližší době? Jaký je čeká Advent?
Do konce roku chystáme ještě několik kulturních akcí. Státní svátek 28. října bude patřit divadlu Navenek z Kadaně, jehož členové v interiérech zámku sehrají oblíbené Živé obrazy krásnodvorské – scénky ze života na zámku v dobách minulých. Poslední víkend sezóny bude zpestřen kastelánskými prohlídkami, a to jak 31. 10., tak 1. 11., kdy budeme mít též otevřeno. Letos poprvé chystáme i Adventní koncert, a to na pátek 27. listopadu od 18 hodin. V podání Martina Matouška (baryton) ze Státní opery Praha a Evy Boháčkové (soprán), sólistky Ústecké opery, uslyšíme slavné operní árie i operetní melodie a muzikálové písně. V sobotu 28. listopadu se pak na nádvoří zámku uskuteční tradiční Adventní jarmark se vším všudy – dobrým jídlem, zajímavými produkty i hudebním doprovodem.
Zbývá vám čas na návštěvu jiných kulturních akcí?
Čas, který mohu trávit jinde než na zámku, je vzácný. Zpravidla se dostanu na nejbližší akce v okolí, jako jsou Slavnosti cibule v Račeticích nebo Zahradní slavnost v Petrohradě. Dovolenou nebo dny volna se snažím trávit spíše aktivním pohybem. S celou rodinou objíždíme závody v orientačním běhu.
Děkuji za rozhovor a ať se vám a zámku vše dobře daří.
Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video