Může gynekolog za smrt matky tří dcer?

Jarka Cibulková 2015-11-10 12:46:00

Louny, Podbořansko – Pochybil gynekolog z Podbořan a včas neodhalil rakovinu pacientky? Na tuto otázku se snaží najít odpověď trestní senát Okresního soudu v Lounech. Za usmrcení z nedbalosti hrozí obžalovanému trest odnětí svobody až šest let nebo zákaz činnosti.

Obžaloba viní jednašedesátiletého lékaře z nedostatečného vyšetření pacientky (42), která následně podlehla rakovině děložního čípku. Právě tento typ rakoviny se dá dobře léčit, když se včas podchytí. Obžalovaný před soudem uvedl, že pacientku znal od roku 1999, kdy k němu začala chodit. Byla bezproblémová, ovšem později se začala vyhýbat vyšetření kovovými nástroji, měla prý z toho panickou hrůzu. Podle obžaloby lékař neprovedl během dvou let žádné preventivní vyšetření ani cytologické stěry, které by na smrtelnou nemoc včas přišly.
Druhý bod obžaloby lékařovi klade za vinu, že dopisoval do lékařských dokumentů, že poškozená nechodila na pravidelné kontroly a měl zfalšovat podpis sestry.
„Odmítám k tomuto bodu vypovídat,“ řekl před soudem obžalovaný. Lékařskou dokumentaci psal ručně, doma pak jeho manželka přepisovala do počítače záznamy pro pojišťovnu. Věci měly vyplout na povrch, když si manžel poškozené přišel ke gynekologovi pro výpis z karty.
Rodina zemřelé požaduje po lékaři náhradu škody ve výši čtyř milionů korun. Z výpovědi manžela poškozené, který byl u soudu přítomen, vyplývá, že lékař doporučoval ženě pouze bylinné koupele a dostatečně ji nevyšetřil. Jednání bude probíhat na začátku ledna příštího roku výslechy svědků.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video