Fasáda zachycuje starý Žatec

Veronika Salášková 2015-12-01 12:51:00

Žatec – V poslední době jsme si zvykli, že na nás ze všech stran koukají reklamy. Když místo nějakého poutače narazíme na fasádě na krásnou malbu, v první chvíli nás to zarazí a překvapí. Právě takové milé překvapení připravil všem kolemjdoucím Petr Khol majitel budovy na křižovatce ulic Karla IV. a Masarykova kousek pod hlavní žateckou poštou. Na zrekonstruovanou fasádu svého domu nechal v historickém duchu zachytit panorama města, které navíc při pohledu z některých úhlů působí trojrozměrně.

„Mohl jsem tuto plochu využít komerčně a nechat na ni udělat reklamu, ale to jsem nechtěl. Nelíbilo se mi to. Nepřišlo mi to do centra města vhodné,“ vysvětluje Petr Khol, kde se vzal nápad této netradiční výzdoby jeho domu. „Nejdříve jsem plochu nabídl městu pro jeho prezentaci památek či Chrámu chmele a piva i v souvislosti s tím, že se Žatec uchází o kandidaturu do UNESCA. Město ale zájem nemělo, tak jsem se rozhodl, že plochu vymaluji podle svého tak, aby se líbila mně,“ dodává.
Inspiraci získal v Plzni, kde viděl historické náměty ztvárněné hned na několika domech. Na základě toho se obrátil na jejich autora malíře Milana Strnada z Plzně. „Přibližně tak tři měsíce jsem nad tím přemýšlel, vybíral z více variant, až jsme nakonec s panem Strnadem vybrali tuto,“ přibližuje. Malířské práce pak trvaly asi pět týdnů a daly vzniknout krásnému zákoutí Žatce.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video