Díra po pizzerii je minulostí

Lucie Steklá 2015-12-02 12:08:00

Louny – Díra po bývalé pizzerii v Hilbertově ulici, která centrum města hyzdí již devět let, je již minulostí. V minulém týdnu ji dělníci z části zasypali, nyní odstraňují zbytky zdiva, které navazuje na domy. „Jsme rádi, že se nám podařilo půl roku po sejmutí památkové ochrany, s tímto prostorem pracovat a díru zavést,“ řekl Jan Čermák, místostarosta Loun.

Práce na zasypání prostor bývalých sklepů budovy jsou zhruba v polovině. „Chceme stihnout upravit celé místo nejpozději do vánočních svátků. Zavezena je zhruba polovina plochy, do konce roku by mělo být místo po pizzerii zarovnané,“ dodal J. Čermák. Zavážení je prováděno materiálem, který půjde v případě potřeby později opět vytěžit. Úprava prostoru se týká také zbourání všech zdí, jež tam po zřícené budově zůstaly, pryč už je zděný oblouk, který stál blízko chodníku. Rekultivace místa je připravena na jaro. „Vytvoříme tady malé odpočinkové místo s lavičkou a třeba stromem menšího vzrůstu, aby bylo vidět na Středohoří,“ řekl Radovan Šabata, starosta Loun. Kromě prostranství za budovou městského úřadu to tak bude další volně přístupná vyhlídka do krajiny Českého středohoří. Nic zásadnějšího vedení města na místě budovat nechce. Prostor zůstane připravený například pro zájemce o postavení nového domu. Památková ochrana byla dlouhou dobou důvodem, proč se s prostranstvím nic nedělo. Ochrana platila i tehdy, když se historický dům zřítil v roce 2006. Městu se pozemek podařilo odkoupit loni v létě, o rok později uspělo u ministerstva kultury s žádostí o sejmutí památkové ochrany.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video